Wat is Nationaal Kamp Hattem?

Op maandagmorgen stappen jullie de bus in en dan begint het grote avontuur. Aan het eind van de reis, op onze parkeerplaats in het bos nabij Hattem, staan de vrijwilligers jullie al op te wachten. De spullen worden uitgeladen en dan gaan we op zoek naar een mooie plaats in het bos om jullie tenten op te zetten. Deze plek in het bos noemen we het Kampement.

Nadat jullie het Kampement in gereedheid hebben gebracht is het tijd voor de opening van de Kampweek. Alle kinderen en de Mentoren (zo noemen we jullie begeleiders deze week) gaan naar het Amfitheater. Iedere school of internaat heeft een eigen plaats op de tribune. Het Kamplied dat jullie hebben geoefend op school wordt natuurlijk uit volle borst meegezongen en dan is het tijd voor het spannende toneelspel.

Na afloop van de opening gaan jullie terug naar jullie Kampement. Als jullie de Toeter horen (via een grote scheepshoorn worden deze week allerlei signalen doorgegeven) gaan twee van jullie groepsgenoten naar het Amfitheater voor de uitleg van de maaltijd. Jullie gaan namelijk zelf koken deze week. Dat is leuk!

Na het avondeten dat natuurlijk heerlijk gesmaakt heeft komt de Kampcontroleur langs. We zijn namelijk te gast in het bos en dus moet het wel netjes blijven. Tevens geeft de Kampcontroleur handige kampeertips. Denken jullie eraan dat jullie de tenten afsluiten?

Na de Kampcontrole is het tijd voor de eerste speurtocht. Onder begeleiding van jullie Mentor gaan jullie het bos verkennen. Na afloop gaan we met zijn allen naar het Amfitheater om de eerste dag van de Kampweek gezamenlijk af te sluiten.

Hebben jullie ook zo’n zin in de dag van morgen?

Doelstelling & Visie

Oh leuk! De kinderen gaan een weekje kamperen!

Dat horen we vaak als we vertellen over Stichting Bosavontuur en Nationaal Kamp Hattem. Maar onze schoolwerkweek is veel meer dan een weekje kamperen.

Vanuit de belevingswereld van de kinderen wordt een beroep gedaan op hun fantasie. Tijdens het toneelspel en de vele activiteiten moeten de kinderen goed samenwerken om de zogenaamde slechteriken te verslaan. De kinderen gaan geheimen oplossen, opdrachten uitvoeren en hulp bieden.

En dit alles zonder alle moderne hulpmiddelen die ze thuis gebruiken zoals een computer, mobiele telefoon of tablet. Ze vertoeven een week in de bossen en de hulpmiddelen die ze hebben zijn het hoofd en handen, een stuk touw en het hout dat het bos ze biedt.

Hulp bieden en oplossingen zoeken... Dat kan natuurlijk alleen maar binnen een (Kamp)groep waar je met elkaar, maar vooral voor elkaar werkt, steunt, stimuleert en troost.

Tijdens de Kampweek werken de kinderen samen in een gezonde competitie, (géén rivaliteit!). Samen strijden waarbij de punten alléén maar moeten stimuleren.

Thema & Kampweek

Ieder jaar is er een ander uniek thema (Kampverhaal). In maart gaan we met de zelf geproduceerde Kampfilm langs alle deelnemende scholen en internaten in Nederland. Dan maken we het thema van Nationaal Kamp Hattem van dat jaar bekend. Tijdens de Kampweek gaan we terug naar die tijd (letterlijk terug in de tijd!). Van kleding tot activiteiten. Van de muziek, tot zelfs het eten. En een compleet gebouwd decor waar dagelijks toneelspel plaatsvindt.
Vijf dagen met je klas kamperen in het bos. Spelen, leren, samenwerken en koken in je eigen Kampement. Spannende speurtochten, bijzondere activiteiten, kennis maken met de natuur en dagelijks genieten van het toneelspel.

Bekijk hier alle thema's die gepasseerd zijn in de historie van Nationaal Kamp Hattem.