Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/nationaalkamp/domains/nationaalkamp.nl/public_html/content/blog/bl-kernel/helpers/text.class.php on line 116

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/nationaalkamp/domains/nationaalkamp.nl/public_html/content/blog/bl-kernel/helpers/text.class.php on line 219
"Het waren in die tijd nog geteerde zeildoeken. Loodzwaar!" - 60 jaar Kamp, 60 jaar anekdotes
Nationaal Kamp Hattem
Cover Image

De afgelopen dagen heeft u als opwarmertje voor het 60e Kamp mogen genieten van enkele heerlijke anekdotes die geschreven zijn door verschillende iconen die Nationaal Kamp Hattem gemaakt heeft tot wat het nu is. We begonnen deze serie met een verhaal van grondlegger Joop Kroon. Ook de laatste anekdote van deze serie komt van zijn hand.

Al ruim voordat er ├╝berhaupt sprake was van een Nationaal Kamp Hattem hadden de Nederlandse Spoorwegen hier al een bijdrage voor geleverd. Dit was al in 1948. In de oorlog waren veel treinen beschoten door de geallieerde vliegtuigen. De resten daarvan stonden geparkeerd op een rangeerterrein bij Wezep.

Als 15-jarig jongmens struinde ik samen met mijn schoolvriend Ate van Apeldoorn (tevens de maker van het nog in gebruik zijnde wisselschild) op de fiets de hele omgeving af. We wisten in brandtorens te komen en belden van daaruit naar de Japanse weerberichten. We slaagden erin een kraan te openen (en te sluiten) van de waterleidingmaatschappij, sloopten onderdelen uit kapotte tanks op het schietterrein en fietsten naar Parijs en Bern.

Geenwonder dat de opgestelde treinwrakken ons niet ontgingen. Met enig gereedschap zijn we daar enkele keren aan de gang geweest en een onderdeel van de buit was een grote transformator met regelknop. Jarenlang heb ik het ding bewaard.

Vele jaren later was er een overdekt amfitheater in Hattem. Het moet in 1966 zijn geweest. Het was donker onder de dekzeilen. Het waren in die tijd nog geteerde zeildoeken. Loodzwaar! De verlichting in het kamp door middel van petroleumlampen was ook vervangen door elektrische lampen, dus werd er ook een lijntje gelegd in het amfitheater. Maar dit was wel een erg kille verlichting. En daar kwam plotsklaps de bijdrage van de NS weer in beeld. Het werkte nog perfect. De lichtsterkte kon naar behoefte worden aangepast. Bij mijn weten wordt hij nog steeds voor dit doel gebruikt.

Foto: Van het allereerste Kamp. Bosambo-expeditie

Hopelijk heeft u net als ons genoten van de vele anekdotes die u de afgelopen weken om de oren zijn gevlogen. Vanaf vandaag begint de 60e editie van het mooie Kamp wat wij blijkbaar allemaal een warm hart toedragen. We maken nieuwe herinneringen en daar komen vast weer de prachtigste anekdotes uit. Die u over zestig jaar weer mag lezen.