sluiten
› Nieuws › All
PromofilmBekijk de promofilm

Klim in de pen!

Oproep!
Klim in de pen!


veerpen_300Het lijkt nog even weg maar als in juni 2017 de opening van het Nationaal Kamp plaatsvindt, dan zal dit de opening zijn voor de zestigste Kampweek. Een mijlpaal waar we allemaal heel trots op zijn.

Zestig jaar Kamp. Laat dat even goed op u inwerken. Dat betekent dus zestig jaar een geweldige belevenis in de natuur. Zestig jaar plezier. Zestig jaar gezelligheid. Zestig jaar lief en leed met elkaar delen en zestig jaar buffelen voor het eindresultaat. Zestig jaar een bos vol goedwillende kinderen. Zestig jaar dekzeiltjes ophangen en zestig jaar lussentochten lopen. En natuurlijk zestig jaar wc’s schrobben. Zestig jaar verbonden met elkaar. Een historie van zestig jaar lang. En dan rekenen we dat ene jaartje dat we door omstandigheden het Kamp geen doorgang konden laten vinden niet eens mee.


Zestig jaar Kamp is natuurlijk ook zestig jaar verhalen. Lange verhalen, korte verhalen, anekdotes of andere vertelsels. U heeft ze ongetwijfeld nog in uw hoofd zitten en het wordt hoog tijd om deze op papier te zetten en met de wereld te delen. Bent u naar Nationaal Kamp Hattem geweest als kind, Kampwacht, Kampstaflid, Mentor? Of misschien was u alleen maar een bezoeker? Sterker nog, al bent u een vader of moeder die haarfijn weet te herinneren hoe vol verhalen u kinderen terug kwamen van een geweldige Kampweek. Schrijf uw verhalen op en deel ze met ons. De bedoeling is dat we, in het kader van het naderende jubileum, deze verhalen in de loop naar de Kampweek publiceren op een speciale plek op onze website www.nationaalkamp.nl


Wij kijken met veel plezier uit naar uw verhalen die wij graag per mail ontvangen op 60jaar@nationaalkamp.nl. Inzendingen worden in principe altijd geplaatst.

Hattembaby Mylan

Vrijdag 7 oktober is Hattembaby Mylan geboren!
Zoon van Vincent van Hiele, activiteitencoördinator en penningmeester van de stichting Bosavontuur en Fimmy van Hiele-De Jong, onze amfitheaterleidster. De vonk sloeg drie jaar geleden over toen Vincent, tijdens het Italiaanse kamp, de kampcontrole kwam doen bij de groep van Lemmer waar Fimmy mentor was. 


img_8634_512


We wensen Vincent en Fimmy veel geluk en hopen dat ook Mylan een echte Hattembikkel wordt!

Handen uit de mouwen!

Beste wijde kring van betrokkenen,


We starten dit jubileumjaar met een handen-uit-de-mouwen weekend waarin een aantal grote klussen op de rol staat. Zo krijgt het Amfitheater een grote opknapbeurt, wordt de eerste hand gelegd aan het nieuwe decor en gaan we het bos in voor werkzaamheden.


Naast de fanatieke Kampstafleden zijn we op zoek naar jou! Ben je ooit op wat voor manier dan ook betrokken geweest bij ons Kamp en vind je het leuk om tijdens het handen-uit-mouwen weekend te klussen in Hattem en de echte sfeer van de Nationaal Kampweek weer op te snuiven, meld je dan aan!


Het werkweekend vindt plaats op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 september aanstaande. Zaterdagavond maken we er een gezellige avond van met ouderwetse liedjes uit de Kampbundel rond het kampvuur.


Aanmelden doe je vóór 1 augustus aanstaande door te mailen naar meehelpen@nationaalkamp.nl


Vermeld aub je naam, telefoonnummer, specialiteit wat betreft klussen en of je eventueel over gereedschap beschikt dat je mee kunt nemen. Als je vragen hebt kan dit via het bovenstaande mailadres of door middel van een reactie op Facebook.


Tot in september. Tot in Hattem!


hudm_plaatje_512

Uitslag en nog meer beeldmateriaal

En, heeft u alle foto's al bekeken? 
De volledige uitslag van de sportdag, het Wisselschild en het Ornament staat nu ook online, deze is hier te bekijken.


Mocht u het gemist hebben, tijdens de Kampweek is het kampspel via een live stream uitgezonden. Deze opnames, en ook de "dagen in beeld" zijn ook terug te kijken via ons YouTube kanaal


Social media posts vind u op de nieuwe pagina Social Media.


Veel plezier met nog meer #NKH59!

Nagenieten met de fotos

Nagenieten. Ook dat hoort bij de Nationale Kampweek. Op onze website http://www.nationaalkamp.nl/fotos/2016/ staan nu al (wat zijn we snel!) honderden foto's van de afgelopen Kampweek.


Iedereen kan nu dus nog eens rustig de week herbeleven. En dan begint het normale leven weer. De kinderen gaan weer naar school en de Mentoren, Kampstafleden en Kampwachten gaan weer werken of studeren.


En oh ja, de voorbereidingen voor het 60e Kamp beginnen. Want Kampgekken, dat zijn we!


Veel plezier met het bekijken van de foto's!

Vrijdag 10 juni 2016

En dan is het alweer vrijdag en dat is inderdaad de allerlaatste Kampdag van het 59e Kamp. Kinderen komen 's ochtends hun tent uit wetende dat ze aan het eind van de dag weer thuis zullen zijn. De een vindt dit natuurlijk erg fijn, maar natuurlijk zijn er ook de echte die-hards die er nog weken aan vast hadden kunnen plakken.


img_5947_512


img_5946_512


Wel moet er natuurlijk nog het een en ander gebeuren. Een kleine activiteit in de ochtend. En dat is een belangrijke, want de strijd om het Wisselschild is nog hartstikke spannend. Er wordt dus hard gestreden voor de laatste te verdienen punten. In de activiteit is ook de manier te vinden om de ontsnapte Bin-Shniki en Suffi terug naar het paleis te lokken. Dit lukt en omdat ook de Sultan inmiddels terug is krijgen ze hun passende straf. En nog belangrijker: De orde is weer hersteld in Hattamabad. Alles is weer zoals het ooit was.


Daarna is het opruimen geblazen. De kinderen ruimen hun tenten op, halen de dekzijltjes naar beneden en brengen het knoophout netjes terug naar het Kampgebouw. Als alles opgeruimd is is het natuurlijk tijd voor het laatste officiele gedeelte. Natuurlijk worden er nog wat liedjes gezongen, mensen bedankt en de klok gaat een uur vooruit. Maar dan nadert natuurlijk het hoogtepunt. De climax van de week.


Want de belangrijkste prijzen moesten nog verdeeld worden. En dat zijn natuurlijk die van het Ornament en het felbegeerde Wisselschild. Tromgeroffel klinkt als de winnaar van het Ornament bekend gemaakt wordt. Dit jaar gaat deze naar het groepje genaamd Oosterse Kamelenkwijl (Groepje 17, Meander). Luid gejuich klinkt en trots nemen ze hun prijs in ontvangst. Het Wisselschild gaat dit jaar naar Lemmer. Groepje 27, genaamd The Crazy Tulbanden, bleek over de hele week gezien alle activiteiten het best uitgevoerd te hebben en komen in een illuster rijtje van 59 Kampwinnaars.


img_5985_512


img_5986_512


Dan zit het erop. Tientallen keren wordt het welbekende 'Oh, Nationaal Kamp' gezongen en daarna zwaaien we de volgeladen bussen met kinderen uit. De Kampstaf en Kampwachten zetten nog even hun beste beentje voor en zorgen dat het bos weer schoner is als dat het was voordat we allemaal gekomen zijn. Daarna proosten we op een prachtweek. Het 59e Kamp mag met recht geslaagd genoemd worden. Onze dank aan alle betrokkenen. Op naar het 60e Kamp!

Donderdag 9 juni 2016

Donderdag. U leest het goed. Het is alweer donderdag als we deze ochtend de toeter weer door de Hattemse bossen horen schallen. Weer een dag verder, maar nog steeds met ongewijzigd goed humeur. Zelfs na drie drukke dagen met slapen in een tent, zelf koken en vooral plezier maken. Dat zou normaal gesproken toch voldoende moeten zijn om minimaal met de tong op de schoenen naar de sportvelden te lopen. Voor de deelnemers van dit 59e Nationaal Kamp echter niet. 


De bekenden van het Nationaal Kamp weten het natuurlijk. Donderdag is het sportdag. Mocht je na drie dagen nog energie over hebben dan kun je deze volop kwijt op de sportvelden of in het zwembad. Verrassend kwiek zien we de groepjes kinderen vanochtend hun kampementen verlaten. Aangekomen beginnen ze met een heuse ochtendgymnastiek. Zo komen de spieren lekker los en hebben ze de warming-up vast in de pocket.


img_5874_512


Daarna beginnen de spelen. Er is natuurlijk weer voor elk wat wils. We zien onder anderen Flag Football, hockey, lijnbal en degene die wat minder hebben met een bal vermaken zich volop met een frisbee. Wederom spat er eventueel plezier als zweet af van de kinderen die allemaal duidelijk laten zien dat ze een aardige dosis sportiviteit in zich hebben. Ook de estafette is weer een daverend succes. Iedereen trekt zijn of haar snelste sprint en zij die niet meerennen moedigen hun plaatsgenoten luid en duidelijk aan. 


fullsizerender_512


img_5871_512


's Middags is het tijd voor de teamsporten. Alle deelnemende plaatsen hadden hun sterkste handbal, trefbal, voetbal en slagbalteams samengesteld. Uiteraard waren we allemaal weer getuigen van zeer spannende, maar evengoed sportieve toernooien met natuurlijk een heleboel winnaars en winnaressen. Dankzij die prijzenregen mochten heel veel kinderen 's avonds in het Amfitheater hun eigen medaille ophalen op het podium bij de dames van de jury. En natuurlijk zongen ze het winnaarslied uit volle borst mee.


In het Amfitheater werd er afgesloten met het Kampspel. Het werd spannend, want de Fakir Malle Baba had er alles aan gedaan om de Rode Reus te maken, maar dat lukte toen hij er een grote schop tegen gaf. Sadiq en Neefar kwamen op en konden eindelijk contact krijgen met Sultan Ali-Boe-Boe. Die beloofde direct terug te komen naar Hattamabad. Het kan toch bijna niet anders dan dat alles morgen weer goed komt, toch?


img_5922_512


 

Woensdag 8 juni 2016

Vanochtend brak de derde Kampdag aan. Het is alweer woensdag. De tijd gaat als een vliegend tapijt voorbij, want we realiseren ons dat we alweer de helft van de week naderen. Als de toeter het signaal ontbijt halen toetert zien we nog steeds vrolijke gezichten. De sfeer zit er onmiskenbaar nog goed in bij iedereen.


De dag begint opnieuw met uitstekend weer. Niet te warm en zeker niet koud, maar boven alles: de eerste regendruppels zijn nog niet gevallen. We hopen natuurlijk dat dit tot vrijdag zo mag blijven. De voorspellingen zijn gelukkig in ons voordeel dus we hebben er alle vertrouwen in. 


De woensdag is als elk jaar weer een dag die bol staat van spanning, activiteit en natuurlijk gezelligheid. De ochtend begint met de toeterchaos. Een activiteit waarin kinderen rondom hun eigen Kampementjes allerlei spelletjes gingen uitvoeren. 's Middags werd het nog een stapje leuker, want toen maakten de kinderen hun tocht naar de Leemkule. Daar was het de beurt aan degene met een echte handelsgeest, want er werd een spannend Handelsspel gespeeld. 


img_5809_512


's Avonds konden de kinderen hun papa's en mama's, broers en zussen, opa's en oma's of vrienden en vriendinnen ontvangen rondom de Zandkreek. Want de marktkramen waren opgebouwd en dus kon er lekker met het bezoek over de markt gestruind worden. Een heuse buikdanseres met echte (!) slang voorzag de markt van een waar Oosters tintje. Toen de frisdrank, friet, broodjes hamburger en pannenkoeken achter de kiezen waren mocht natuurlijk iedereen nog even in het Amfitheater Kampliedjes meezingen. Daarna was het weer tijd om de papa's en mama's gedag te zeggen. En natuurlijk willen we nog lang niet naar huis.


img_5825_512 img_5827_512


Natuurlijk waren er ook nog echte problemen op te lossen. De ochtend begon met de vraag of de Blinkende Bonk van Bin-Shniki en Suffi echt volwassen was geworden. Dat was hij en dus konden ze eindelijk naar hun Rode Reus op de geheime plek. Gelukkig wisten Sadiq en Neefar met de kinderen deze Geheime Plek (uiteraard in De Leemkule) ook te vinden. Ze wisten de Rode Reus te saboteren en dus het plannetje te dwarsbomen. In het Amfitheater werd er 's avonds gestreden met als inzet de Blinkende Bonk. Neefar en Sadiq wonnen, maar aan het eind van de rit nam de vals fluitende Fakir opeens de Bonk mee. 


img_5843_512


Hoe gaat dit toch verder? Daar weten we morgen vast weer meer van.

Dinsdag 7 juni 2016

Een eerste nacht in een tent. Dat is altijd even spannend en wennen. De een sliep uiteraard uitstekend en de ander misschien een heel klein beetje minder. Hoe dan ook, voor iedereen kwam de zon vanochtend op en dat betekende het begin van de tweede Kampdag. 


img_5742_512De tweede Kampdag staat traditioneel bekend als een zware dag. Het is namelijk de dag dat de lussentocht op het programma staat. En die is doorgaans niet mis. Ook vandaag niet. In de warme zon moesten de nog altijd vrolijke groepjes kinderen twee lussen lopen. En dat was natuurlijk niet alles, want in die lussen waren weer enkele prachtige activiteiten opgebouwd.


De kinderen mochten van een heuse tokkelbaan de kleine Leemkule in tokkelen, een hoge klimmuur beklimmen, boogschieten en zelf echt vuur maken. De lange afstanden wandelen waren dan misschien wat minder leuk, maar de bijbehorende activiteiten deden deze kilometers snel vergeten. 


img_5744_512


Nadat alle groepjes enigszins vermoeid, maar nog altijd enthousiast het avondeten op hadden was het tijd voor de Kampvuurnummers. Alle aanwezige plaatsen hadden een geweldig stukje toneel voorbereid en eindelijk mochten deze getoond worden aan het grote publiek. De jury had het moeilijk, want bijna alle plaatsen lieten zich van hun allerbeste kant zien, maar uiteindelijk kon er maar eentje die winnaar zijn. Kamperveen mocht het podium op met de eerste prijs voor de Kampvuurnummers. Hulde!


img_5776_512


Natuurlijk was er ook nog een klein speltechnisch probleempje. Bin-Shniki en Suffi hadden 's ochtends de Fakir omgekocht en hints gekregen die zouden moeten leiden naar de Blinkende Bonk. 's Avonds hadden ze die inderdaad te pakken, maar hij bleek veel te klein. Reden voor Sadiq en Neefar om te juichen, want de slechterikken kunnen nu hun snode plannetjes niet uitvoeren. De Fakir heeft echter gezegd tegen diezelfde slechterikken dat ze de Blinkende Bonk min of meer moeten behandelen als een baby. Dan zou hij vanzelf volwassen worden. Hoe zou dit toch aflopen?

Maandag 6 juni 2016

Na maandenlang liedjes oefenen, Kampkleding maken en toneelstukjes oefenen was het dan eindelijk zover. Vanochtend mochten een kleine driehonderd enthousiaste kinderen met hun al even enthousiaste mentoren de bus instappen met als bestemming: Hattem. Of de bus nu van Terneuzen, Terschelling of Kamperveen vertrok, alle busschauffeurs slaagden erin tegen de klok van elven het Bussenveld in het vizier te hebben. Bestemming bereikt. We kunnen beginnen!


img_5669_512


Nadat de kinderen en hun bagage uitgeladen waren kon het echte werk beginnen. Eerst even nog door de poort langs die malle Fakir. Hij hielp de kinderen naar binnen met een Hattamabattie, zodat ze in elk geval tot 10 juni in Hattamabad mogen blijven. Daar waren ze erg blij mee, want de wachters van Grootvizier Bin Shniki en haar hulpje Suffi zijn natuurlijk niet blij met de komst van zoveel hulp voor marktkoopvrouw Neefar en haar sloeberige strijdmakker Sadiq. 


Voordat de strijd verder gaat moet iedereen zich natuurlijk wel eerst even rustig kunnen settelen. In rap tempo werden er tenten opgezet, luchtbedden opgeblazen, keukens geknoopt en kampementen sfeervol ingericht. Nog even op de foto in Kampkleding en dan zijn we er klaar voor. Iedereen volgt het geluid van de Hattemband die volop Kampliedjes aan het spelen zijn. Luidkeels wordt er meegezongen door alle aanwezigen. Ook de speciaal uitgenodigde sponsoren laten zich van hun beste kant horen en zingen vrolijk mee.


img_5698_512Dan kan het echte werk beginnen. Sadiq is door Bin-Shniki gevangen in een kooi die een slot heeft met maar liefst 36 sleutels. Neefar wil hem er natuurlijk uithalen, maar hoe? Bin-Shniki en Suffi zijn blij met de vers aangekomen lading 'sloebers'. Want die kunnen voor haar werken, zodat ze meer macht krijgt en meer geld en daarmee kan ze De Blinkende Bonk kopen en haar geheimzinnige Project Rode Reus eindelijk tot voltooiing brengen. 


Maar wat Neefar ook probeert, ze krijgt de kooi niet open. Dan komt er plotseling een geest uit een fles en die geeft uiteindelijk een belangrijke hint: Zoek de sleutels in het bos. De geest was ook nog zo vriendelijk om de wens het 59e Nationaal Kamp officieel te open in vervulling te laten gaan. Uiteraard met groots tromgeroffel werden de vlaggen gehesen. 


Daarna volgde uiteraard de tocht door het bos. Goed geluimd werden de routes gelopen en verschillende activiteiten uitgevoerd. Er was een heuse sterrenhemel, er moesten vlaggen versierd worden en de kinderen gingen zelfs op de foto! En natuurlijk werden er sleutels gevonden. Alle kinderen draaien 1 voor 1 een sleutel in het slot, maar dan ontbreekt er eentje. Sadiq is nog steeds niet vrij. Maar gelukkig is daar de Fakir weer. Op een echt vliegend tapijt komt hij met knikkende knie"en de laatste sleutel brengen. Sadiq is toch vrij!


img_5716_512


Als de schemer langzaam invalt zit de eerste Kampdag er alweer op. Met prachtig weer en een bos vol met goedgehumeurde mensen kan het niet anders zijn dat deze eerste dag een voorbode is van weer een geweldige Kampweek. De 59e alweer. We gaan er weer wat moois van maken met z'n allen.

NKH59 gaat van start

Jawel, de kinderen zijn gearriveerd in Hattamabad. Samen met de zon, dus dat belooft veel goeds voor vandaag en de rest van de week. Je voelt de spanning bij de kinderen. Wat gaat er gebeuren deze week? En hoe zal het zijn om in een tentje te slapen? Op die vragen krijgen natuurlijk antwoord. Nu snel de tenten opzetten en de Kampement zo mooi mogelijk inrichten. Om 15.00 uur is de officiële opening!


13392024_1086915101381816_7030813628065315629_o_512

In Memoriam Andre Korporaal

In Memoriam


andre_im_foto_512


Het bericht dat onze kampvriend en Technisch Kampleider van het Nationaal Kamp, André Korporaal (49) er niet meer is, raakt ons ongekend diep. 


Wij weten niet wat hem ten diepste heeft bewogen om zo uit het leven te stappen. Wel weten wij dat 'Hattem' zijn stekkie was. Het werd zelfs zijn laatste... 

André was een man van weinig woorden. Tegelijkertijd was hij er een van vele daden. Ongelofelijk groot was zijn inzet voor 'zijn' Kamp. Vele jaren, vele uren gingen op aan wat hij graag en heel goed deed. Multifunctioneel, maximaal inzetbaar. Hij zal hier vreselijk gemist worden.

Waar jij nu ook moge zijn Dré, onze wens is dat God zich over jou zal ontfermen... Het onbegrip ten spijt, dat heb je wat ons betreft verdiend. 


Wij wensen vader Bram, maar ook zijn broers en zus, (schoon)familie en vrienden heel veel sterkte met dit onverwachte en dramatische verlies. 


Voor nu en alle dagen erna.


 Bestuur, vrijwilligers en wijde kring van betrokkenen van Stichting Bosavontuur en Stichting De Zandkreek.

Je loopt al weken van te voren

Nog minder dan een maand! Dan komen ruim 250 kinderen en hun begeleiders (Mentoren en Mentrixen) weer naar Hattem. De 59e Nationale Kampweek staat voor de deur.

Onze vrijwilligers hebben er zin in. Over twee weken gaat een groep van deze kampgekken naar Hattem om te beginnen met de opbouw van het Kampterrein. En er moet heel wat gebeuren. Zo wordt het decor afgemaakt, gaat men het Amfitheater overdekken, wordt al het materiaal klaargezet en ons Kampgebouw, De Zandkreek, krijgt een flinke poetsbeurt.

We zijn nog op zoek naar een aantal Kampwachten. Jongeren (vanaf 16 jaar) die ons in de voorbereidingsweek én de Kampweek willen ondersteunen. Kent u iemand die dit leuk vindt? Wij zorgen voor een goede slaapplaats, keurige sanitaire voorzieningen en heerlijk eten!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Linda Mandemaker via 06 29 62 10  94

Gefeliciteerd! De bakens zijn verzet, Op naar 2050!

Hattem, april 2016

Met een historie van bijna 60(!) Nationaal Kampjaren bereidt de Kampstaf, met onder meer tien actief varende schippers aan boord, zich voor op de veranderende wereld. Niet wat betreft de Kampgedachte, die moet wat ons betreft nóg minstens 60 jaar meegaan.
De Stip die nu op de horizon staat is om, náást de Kampweek, nieuwe activiteiten te ontplooien waar nóg meer schoolkinderen aan mee zouden kunnen doen. Uitvalsbasis hierbij blijft Kampgebouw De Zandkreek en gebaseerd op onze huidige missie die onverminderd wordt gedragen door de vele vrijwilligers!

Om dat mogelijk te maken werd eerder een juridische aanpassing gepleegd. Stichting De Zandkreek werd de beheersstichting en Stichting Bosavontuur is nu de bundeling van enthousiaste vrijwilligers die de Kampweek de komende decennia blijft organiseren. Twee stichtingen, samen trekken ze de Kampkar.
De grondslag is dan weliswaar juridisch veranderd, u krijgt straks een brief / factuur met een andere naam en een ander logo, de missie, visie en ambitie van het traditionele bosavontuur zijn en blijven onveranderd.
De bordjes zijn verhangen, maar de Kampweek gaat onverminderd verder. Dit jaar begroeten we zelfs 21 nieuwe schipperskinderen!

Inmiddels trad ook het nieuwe bestuur aan. Voor Stichting Bosavontuur, die de Kampweek blijft
organiseren, is de voorzitter nu Renske Schut, de penningmeester Vincent van Hiele en secretaris is Marco de Jongh. Ondergetekende, Cor Spek, is voorzitter van de beheersstichting De Zandkreek, Wim van Zijl de secretaris / penningmeester en Anton Korporaal algemeen bestuurslid en sinds jaar en dag de beheerder van het Kampgebouw. Stuk voor stuk mensen die al decennia lang hun schouders zetten onder de organisatie van de week vol kinderavonturen. En die dat voorlopig ook blijven doen.

De bakens zijn verzet. Stichting Nationaal Kamp voor Schipperskinderen is niet meer. Wel zijn er nu Stichting De Zandkreek én Stichting Bosavontuur... Zij zijn de visualisatie van de verandering op weg naar 2050. De missie en de passie zijn onveranderd, de mogelijkheden werden verruimd.
Op deze manier ligt de toekomst van ons Kampwerk beter verankerd en kunnen nog heel veel kinderen meer een onvergetelijk avontuur beleven in de bossen van Hattem! Wij hopen u ook dan aan boord van dat Kampschip te mogen blijven begroeten!

Straks, rond de zestigste Kampweek in 2017, gaan we de geboorte van deze twee stichtingen uitgebreid vieren. Dat doen wij dan graag met u. Tegen die tijd mag u dan ook zeker een uitnodiging vol slingers en feestletters verwachten!

Vriendelijke groet,
Cor Spek
Voorzitter Stichting De Zandkreek
(Voorheen Stichting Nationaal Kamp voor Schipperskinderen)


stichting_logos

Filmtoernee van start

Nadat de Mentoren afgelopen vrijdag al konden genieten van de première van de Kampfilm van het 59e Nationaal Kamp Hattem is vandaag de aftrap gegeven voor de Filmtoernee langs scholen en internaten.
De komende weken zullen alle deelnemende kinderen de film te zien krijgen. Vandaag was het de beurt aan Schenkeldijk en Mookhoek. We hebben veel enthousiaste kinderen, juffen en meesters gezien die niet kunnen wachten tot het juni is!


img_2978_512

Mentorenweekend

Het Mentorenweekend

Sinds jaar en dag komen de Mentoren van de deelnemende scholen en internaten in maart naar De Zandkreek voor de officiële start van de voorbereidingen voor de Kampweek. Komend weekend is dan ook de première van de Kampfilm van alweer het 59e Nationaal Kamp Hattem. Ook de Liedbundel is weer gereed. Zullen er weer 'gouwe ouwe' in de Liedbundel staan? Want wie kent ze niet? 'Keesje de Jordaan', 'Door de bossen' en natuurlijk het bekende 'Oh Nationaal Kamp'.

We zijn weer op en top gemotiveerd en hebben er dan ook heel veel zin in. U toch ook?


12803201_1022340291172631_4726626911527099730_n_512

Het best bewaarde geheim van Nederland

Het 59e Nationaal Kamp Hattem. Dat wordt pas in juni 2016 georganiseerd, maar afgelopen weekend kwamen de kampgekke vrijwilligers weer bijeen in Hattem om te starten met de voorbereidingen.


Het Kampverhaal staat al in de steigers, net als het decor. Met man en macht werd er gewerkt om er voor te zorgen dat het decor klaar is voor het Filmweekend in november.


img20150907wa0000_512


Wat het thema is? Dat blijft natuurlijk traditioneel het best bewaarde geheim van Nederland!

Vind ik 1000x leuk!

Sander uit Maasbracht werd de 1000e Like van de Facebookpagina van Nationaal Kamp Hattem. Uit volle borst zong hij het bekende 'Wij hebben een prijs gewonnen!'

Namens SMCNKH (de Social Media Commissie Nationaal Kamp Hattem) ontving hij een mooie prijs. 


img20150626wa0021_small


Ook voor de 1500e Like van onze Facebookpagina hebben wij weer een mooie prijs. Plus een ereplaats tijdens de opening van het 59e Nationaal Kamp Hattem.


Is deze prijs voor jou?

Uitslag, Fotos en Videos online

Het was een fantastische 58e Kampweek, tijd om nog even na te genieten!


De complete uitslag van het 58e Nationaal Kamp Hattem staat online. Bekijk deze hier.
Ook alle foto's van de Kampweek staan op de site. Bekijk de foto's.
De Livestreams die zijn uitgezonden tijdens de Kampweek zijn hier terug te kijken.
Daarnaast is er ook een compilatie gemaakt van videobeelden, klik hier om deze te bekijken.


Veel kijk en leesplezier!

Vrijdag 5 juni 2015

Alweer de laatste kampdag. De dag van opruimen, afbreken en inpakken. Om half tien worden de kinderen naar het amfitheater getoeterd. Er is nog werk te doen. Het banier is compleet, maar nog in handen van de McEvils. Ze staan al op de kantelen onze McMuffins uit te lachen. Gelukkig is daar de redder in nood, Lenny. Hij heeft nog een interessant weetje. Op een briefje die we in een koker vinden staat een boodschap. Maar er missen een heleboel woorden. De clans hebben vanmorgen in het bos nog een spannend codespel gespeeld, waarbij ze tot grote verrassing van Zac en Lassie de missende woorden hebben gevonden. De boodschap vertelt nu: 'trek aan de tweede fakkel van rechts'. Lassie probeert het, maar haar armen zijn te kort. Haar grote sterke daddy helpt en ja hoor, er lijkt iets te gebeuren. Ineens horen we Evelyn en Edna hard gillen. Dan klapt er een geheime gang open en de twee spoelen zo met liters water het kasteel uit. Joepie! We hebben ze verslagen. De twee bieden hun excuses aan. Lassie besluit ze niet te zwaar te straffen, want donderdagavond hebben we geleerd dat vrede het belangrijkst is. Ze verbant de twee naar het moeras. Evelyn en Edna druipen af. De McMuffins vieren feest. Nu moet alleen nog het banier gehesen worden door Lassie, zodat zij eindelijk officieel Lady van Hattemoor is. Lassie begint snel aan haar taak. Onder luid gejuich wordt het banier gehesen. Hoera voor Lassie! Lady van Hattemmoor! De grote troon wordt binnen gebracht en Lassie neemt plaats. Alles is goedgekomen in Hattemmoor. Nog een laatste keer klinkt de titelsong. De hele kampstaf en de kampwachten komen even op het podium om te dansen en te buigen natuurlijk. Onder luid applaus gaat iedereen af.


20150605_102005_512 


Nu is het toch echt tijd om alle tenten af te breken en de kampementjes op te ruimen. De regel in Hatttem is dat we het bos netter achterlaten, dan het was. Dus dat is nog een flinke klus. De kinderen werken hard en de kampcontroleurs zijn blij verrast als ze alle opgeruimde bosplekken checken.


20150605_114031_512


Nog één allerlaatste keer gaat de toeter voor het amfitheater. De slotceremonie begint. Het wisselschild wordt dit jaar uitgereikt aan de McBerrys uit Terschelling. Zij hebben het allerhardst gewerkt en gestreden, zo hebben zij de meeste punten bemachtigen. Een fantastische prestatie.


img20150605wa0019_512


De prijs voor de mooiste kampkleding en kampement ging naar de High Scotties uit Mookhoek.


img20150605wa0017_512


De klok wordt weer terug gezet en daarmee zijn we vertrokken uit Schotland en terug in Nederland. Van het jaar 1256, zijn we weer in 2015. Dan is het nu toch echt tijd om afscheid te nemen, in de bussen te stappen en naar huis te gaan. Tijdens het uitzwaaien zingen we hard ons afscheidslied.


'De tijd is snel voorbijgegaan, zodat we weer naar huis toe gaan. Maar volgend jaar zien wij elkaar bij Nationaal Kamp!'

Donderdag 4 juni 2015

Vroeg in de morgen werden onze dappere clanmembers uit hun bed getoeterd. Snel opstaan, trainingsbroek aan en een boterham naar binnen proppen. Tijd voor de sportdag! Eerst een flink stuk wandelen, om dan de hele dag keihard te bikkelen op sportveld. Met zonnebrand in de aanslag en genoeg water was het echt genieten in de zon.


img20150604wa0007_512


img20150604wa0010_512


De kinderen begonnen de dag met echte Schotse Highlandgames, waaronder de authentieke muzieknoten-estafette, hordenlopen en kogelstoten. In de middag waren de teamsporten aan de beurt. De scholen namen het tegen elkaar op tijdens voetbal, handbal of trefbal. Nadat alle finales waren gespeeld, mochten onze stoere Schotten eindelijk onder de douche. Frisgewassen en moet rode koontjes van de zon kwamen de tweehonderdvijftig moegestreden terug in het bos. Lekker koken en ontspannen bij de kampementjes. Daarna netjes opruimen voor de kampcontrole en snel weer door naar het amfitheater.


Daar ging het verhaal van Zac en Lassie verder. Lassie was na een dagje ziek zijn, gelukkig weer wat beter. Wat bleek? Dankzij alle harde inspanningen op het sportveld is de bal teruggekomen op het banier! Dat betekent dat er al vier van de vijf symbolen zijn teruggekeerd. Nog eentje! Twee kampkinderen hebben een spannend uitziend boek gevonden. Zac slaat het open. Het is een verhaal! Dat moet dan maar verteld worden. Zac gaat er lekker voor zitten. Het blijkt een hoorspel te zijn. Dus er komen vier vrijwilligers uit het publiek om de geluiden bij het verhaal te maken.


20150604_202426_512


Het verhaal vertelt over de jonge jaren van Lenny en hoe hij toen de vrede terugbracht in Hattemmoor. Het is een spannend, maar ook grappig verhaal. Wat een feest! Dankzij het verhaal keert ook het laatste symbool terug op de vlag. De McEvils zien het ook en vluchten snel het kasteel in. Ze halen de brug omhoog, zodat Zac & Lassie niet meer naarbinnen kunnen. Nou, besluiten Zac en Lassie, dat lossen we morgen wel op. Er heeft vast nog wel iemand een plekje over in zijn tent. Tot morgen!  

Woensdag 3 juni 2015

Vandaag stond er een hele leuke maar volle dag op het programma. De dag begon al heel vroeg met ochtendgymnastiek. Alle spieren werden opgewarmd en losgemaakt en er werd volop gedanst! 


img20150603wa0003_512


Na het ontbijt is er kampspel. De McEvil zusters hebben hulp gekregen van hun vier zussen en weten Dunan gevangen te nemen! Na het kampspel beginnen de groepjes met het maken van een waterdrager. Het was immers de bedoeling om zoveel mogelijk water te verzamelen om zo het watersymbool weer op de banier terug te krijgen!


img20150603wa0015_512


Vanmiddag waren er diverse activiteiten in de grote Leemcule. Het was schitterend weer. De groepjes moesten bijvoorbeeld vuur maken, of van "The Slide", met een grote band van een glijbaan af. Boogschieten, een klimtoren, een skelterbaan en natuurlijk de "Cable Way Zipline", een tokkelbaan naar de andere kant van de Leemcule.


img20150603wa0018_512


20150603_143625_512


20150603_123831_512


Traditioneel werd daarna de Markt georganiseerd. Ouders, Opa's en Oma's, vriendjes, vriendinnetjes en buren waren uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in het Kamp. Tijdens de markt was er schotse doedelzakmuziek! 


img20150603wa0040_512


'Savonds barstte er een fysieke strijd los tussen de McEvils en de McMuffins. In een best-of-three wedstrijd touwtrekken werd besloten wie er het water mocht houden en wie Duncan "kreeg". Het was op het nippertje, maar door het enthausiaste yellen van het publiek won Zac de strijd tot twee keer toe en liet Edna in de waterbak belanden. Helaas kon hij het niet voorkomen dat toch ook Duncan een nat pak kreeg, maar dat werd al gauw vergeten toen Duncan en Zac feestend rond dansten. 


img20150603wa0050_512


Uiteraard kon de Schot in de Roos, Lenny, ook niet ontbreken op zo'n dag. Ietwat onhandig en met zijn vreemde accent zorgde hij door het "dopen" van de vlag er voor dat ook het water symbool weer op de banier verscheen. Wauw, er zijn al weer drie symbolen terug!


Na het dagsluitingslied, werd er afscheid genomen van al het bezoek en gaan de kinderen hun tent in.
Morgen reden om fit te zijn, want dan is het sportdag!


 

Dinsdag 2 juni 2015

Vroeg in de ochtend wekt de toeter alle kinderen in het Hattemmoorse bos. Weer een nieuwe dag om de strijd aan te binden met de zusjes McEvil. Maar eerst lekker ontbijten en natuurlijk je tandenpoetsen bij het zelfgegraven putje.

De tweede toeter roept alle
clanmembers naar het amfitheater. Daar ontdekt Lassie dat het kasteel weer op de vlag is verschenen, maar alle andere symbolen er nu zijn afgevallen. Dat schiet niet op. En erger nog: Zac Doodle is zijn stem kwijt. Zelfs de vieze middeltjes van de oude Duncan helpen niet. Evelyn en Edna komen ook kijken wat de consternatie is. En wat blijkt? Hun stemmen zijn helemaal in de war, dan weer hoog, dan weer laag, de vreemdste geluiden komen eruit. Tijd om weer het bos in te gaan, op zoek naar de muzieknoten die nodig zijn om de muzieknoot van het banier weer terug op de vlag te krijgen. De clans trotseren weer en wind om de lussentocht uit te lopen.


img20150602wa0011_512

img20150602wa0035_512


Onderweg verzamelen ze punten door tegen elkaar te strijden bij spannende spellen zoals mijnenvegen, blind doolhof, ski lopen en natuurlijk het boombalspel. Het richtingsgevoel van onze dappere strijders werd ook meteen getest. Evelyn en Edna zijn gesignaleerd in het bos en hebben de kinderen flink laten schrikken. Moe gestreden is de dag nog niet gedaan.


dsc_4709_512

Terug in het amfitheater komt Lenny met een ingewikkelde machine. Dankzij de punten die de kinderen in de lussentocht hebben verzameld komen er muzieknoten uit het apparaat gerold. Zac zet ze op een notenbalk, maar helaas, er ontbreekt er één. Na een tip van Lenny besluiten we met z'n allen een avond te vullen met muziek, dans, toneel en verhalen, om zo de muzieknoot terug te krijgen die nodig is om de notenbalk compleet te maken. En wat een mooie avond was dat!


dsc_4709_512


dsc_4717_kopie_512


Terneuzen nam uiteindelijk de prijs mee naar huis voor het beste optreden. Nog belangrijker, na een avond vol muziek verscheen de muzieknoot weer op het banier! Met deze overwinning is het tijd om terug te keren naar de kampementen en de tentjes eens van binnen te bekijken. Morgen wordt weer een spannende kampdag!  

Maandag 1 juni 2015

Na lang wachten mochten Lassie, Duncan en Zac eindelijk hun hulptroepen verwelkomen in het bos. Vanuit heel Schotland zijn de fiere strijders van alle clans naar het bos van Hattemmoor gekomen om te helpen het banier te heroveren op de gemene zusjes McEvil.


img20150601wa0010_640


Nadat alle clans hun kampement hadden opgeslagen in het bos barstte de strijd meteen los. Lassie toonde al haar nieuwe vrienden het half ingestortte kasteel. Haar vader, de oude Duncan McMuffin, bleek helemaal in de war en probeerde met wat spijkers de boel te repareren. Maar een kasteel repareer je niet zomaar. Dat wist ook Lenny, de Schot in de Roos te vertellen. Het banier is met verkeerde handen aangeraakt, waardoor het symbool van het kasteel eraf is gevallen. Het kasteel moet terug op het banier, dan komt alles goed! Lenny vertelt dat we on solid ground moeten bouwen. En dat iedereen into the woods moet gaan om te verkennen. Lassie en Zac besluiten maar naar hem te luisteren, al begrijpen ze niets van die maffe Lenny. Maar wie weet heeft hij meer kennis van zaken.


img20150601wa0029_640


De clans vertrekken het bos in. Daar vinden ze van alles, waaronder zakjes zand. Is dat de solid ground die Lenny bedoelde? Lassie snapt er niks meer van en geeft het op voor vanavond. Ook de clans willen snel hun tentjes opzoeken, maar dan klinkt daar ineens het enge muziekje van de McEvil Sisters. En ja hoor, daar zijn die twee weer!


img20150601wa0042_640


Ze grabbelen wat in de zakjes met zand die in het bos zijn gevonden. Plots valt het symbool van het kasteel uit een van de zakken! Snel willen ze het terug op het banier hangen, want zo hopen zij de baas te worden van Hattemmoor. Maar in plaats van dat het banier nu weer heel is, vallen een voor een de andere symbolen van de vlag. Oh nee, nu zijn we nog verder van huis! Hopelijk kunnen Lassie, Zac en de clans dit morgen samen oplossen.


Bent u benieuwd hoe het verder gaat? U kunt meekijken naar het kampspel via de livestream. Het is niet makkelijk om vanuit het jaar 1256 live bij u in de woonkamer te komen, maar we doen ons best. 


img20150601wa0022_640

Uitnodiging Markt

uitnodiging_markt

NKH58, Blijf op de hoogte

wordle_512
Tijdens de kampweek zullen we via de website verschillende updates plaatsen.


Deze zijn te vinden op www.nationaalkamp.nl/nieuws. Ook de dagverslagen zullen hier ‘s avonds geplaatst worden.

Wil je meer ins & outs en een kijkje achter de schermen, volg ons dan op Facebook of Twitter.
www.facebook.com/NationaalKamp
www.twitter.com/NationaalKamp of #NKH58

Heb je geen Facebook of Twitter? Kijk dan op www.nationaalkamp.nl/social-media

Stilte voor de Schotse storm

Nu is het nog leeg en stil in het bos...


img20150526wa0000_512


Vandaag arriveren de eerste vrijwilligers voor de opbouw van de kampementen en de laatste voorbereidingen. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van groepsnummers en dekzeilen of het uitdelen van knoophout. Alles om een onvergetelijke kampweek te verzorgen!

De titelsong van het 58e Nationaal Kamp Hattem

Ook dit jaar is er weer een fantastische titelsong geschreven. Beluister hem hier inclusief de tekst. Meezingen mag!Beluister hier ook eens alle voorgaande titelsongs.

De legende van de Fairy Banner, McMuffins en McEvils

De afgelopen periode zijn alle deelnemende scholen aan het 58e Nationaal Kamp Hattem bezocht met de filmtournee. Daarmee gaan voor die scholen de echte voorbereidingen van start en mag het thema bekend gemaakt worden!


Schotland, 1256


In Santcork Castle regeert de McMuffin-clan over het rijk Hattemmoor. Op de poort wappert fier de Fairy Banner met daarop vijf symbolen. Zolang dit grote Banier op het kasteel hangt is er vrede en voorspoed in het land. Als hij in verkeerde handen valt echter...

De oude Duncan McMuffin voelt zijn kracht afnemen en draagt de macht over aan zijn dochter, Lassie. 
De oude heerser, Duncan, moet dan de Banier strijken. Als Lassie deze de volgende dag 
weer hijst is zij de nieuwe Lady van Hattemmoor.

Maar het loopt mis.

Die nacht stelen de pestkoppen van de streek, Edna en Evelyn McEvil de banier uit het kasteel. De
jaloerse tweeling wil zelf de baas worden in Hattemmoor. In ieder geval de baas over Lassie. Met
hun grijpgrage handen zitten ze aan de vlag. Tot hun verbazing verdwijnt een van de symbolen,
het Kasteel! Ondertussen begint op Santcork Castle alles te schudden en te beven, het echte
kasteel verzakt en stort in!
De McEvils brengen de vlag naar Lenny met het Luie Oog, de Schot in de Roos. Hij bazelt slechts cryptische raadsels.
Wat wil die rare snuiter eigenlijk?
Lassie en Duncan zijn te einde raad. Hun rijk brokkelt letterlijk af en zonder de Banier kunnen ze er niets aan doen. De bard Zac Doodle staat hen gelukkig bij. Hij is niet alleen; Zac roept alle Clans van Schotland naar Hattemmoor om te helpen.
Met vereende krachten moeten de Clans de vlag heroveren op de McEvils en de symbolen weer herstellen. Ze moeten hoe dan ook de vrede terug brengen in Hattemmoor! Met of zonder Banier.


2015


Meer weten over het komende Nationaal Kamp Hattem? Kijk dan op www.nationaalkamp.nl/kampen/2015

Rode loper op het mentorenweekend

Een rode loper. Tientallen flitsende camera's en de spanning die te snijden was.
Afgelopen weekend ging de Kampfilm van het 58e Nationaal Kamp Hattem in première.


20150313_21.55.24_512


De Zandkreek zat vol met Mentoren uit alle deelnemende plaatsen en de hoofdrolspelers waren natuurlijk zeer benieuwd of ze goed op het witte doek stonden.
En dat stonden ze! De vrijwilligers van Nationaal Kamp Hattem hebben er weer een topfilm van gemaakt.
Uiteraard werd er na de film ook gezongen! Bijvoorbeeld de nieuwe Titelsong, maar die blijft nog even geheim.Vanzelfsprekend maken wij hier het thema nog niet bekend. Dat doen we pas als alle kinderen de Kampfilm hebben gezien. 


Vanaf nu is de voorbereiding ook voor de scholen begonnen.  Op 1 juni zien we elkaar weer. Tot dan!

Oud voorzitter Bart Robbers overleden

Het bericht dat onze oud-voorzitter en fakkeldrager van het Nationaal Kamp, Bart Robbers (74) is overleden raakt ons diep. Navraag leerde dat hij bij een ernstig verkeersongeval om het leven kwam.

Bart. Onze oud-voorzitter, bevlogen 'Kampgek'... altijd in voor diepgaande discussies niet gespeend van humor.


Sinds jaar en dag was hij enthousiast betrokken bij het Nationaal Kamp. De annalen melden zijn binnenkomst in 1962.
Tot 1988 was Bart de bevlogen voorzitter van de Stichting Nationaal Kamp voor Schipperskinderen, bestuurder, maar ook vele jaren een grote speler in het Amfitheater. 
bart_1982__in_memoriam_512

Wie herinnert zich niet zijn glansrollen als Phartoklos, Boer Bart Bommeduit (foto 1982 ), De Rode Pimpernel (met prinses Margriet), Gessler, de kleine Doekoen (weergaloos!) of Kareltje Knipgraag. Het waren er tientallen.

Bart had humor, intellect, hij was scherp, bestuurlijk sterk en altijd recht door zee, verbond de mensen op zijn manier...

Bart was in alle opzichten een markante man, hoe dan ook. 
Een verlies - en een slag - voor velen.
Wij wensen zijn levensgezel Robert heel veel sterkte met dit onverwachte verlies.

Na Hattem komt Hollywood

Afgelopen weekend kwamen de Mentoren van de deelnemende scholen naar Hattem voor het traditionele Filmweekend van Nationaal Kamp Hattem.


img20141109wa0003_resized


De afgelopen maanden hadden de vrijwilligers de nodige voorbereidingen getroffen om dit weekend tot een succes te maken. Een schitterend decor, mooie rekwisieten en er was weer een goed filmscript gemaakt.
Met de regel 'na Hattem komt Hollywood' in het achterhoofd deden de Mentoren keurig wat de regisseur van hen verwachtte.
In maart 2015 zal het resultaat te zien zijn tijdens de première van de Kampfilm voor het 58e Nationaal Kamp Hattem.  Tot die tijd blijft het thema natuurlijk het best bewaarde geheim van Nederland!


img20141109wa0004_resized

Geslaagd Werk en Reunieweekend

Afgelopen weekend was alweer het tweede voorbereidingsweekend voor het 58e Nationaal Kamp Hattem. Er is weer een hoop kleding gemaakt, decor gebouwd (maar dat is nog geheim!) en onderhoud gepleegd aan gebouw en omgeving. Het was daarnaast ook het reunieweekend voor alle Kampwachten van het afgelopen kamp. Mede dankzij hen en het fantastische weer is er weer een hoop werk verzet! Iedereen weer bedankt voor de inzet en tot in November!


img20141004wa0006_512img20141004wa0007_512

Fotos 57e Nationaal Kamp Hattem online

De foto's en de uitslag van het 57e Nationaal Kamp Hattem staan online!
En het zijn er bijna 1000 dus heel veel kijkplezier!


Bekijk de foto's hier


dsc04630b_512

Vrijdag 20 juni 2014

Het is nauwelijks te geloven, maar ook de vijfde dag van het Nationaal Kamp zit er alweer op. Bijna driehonderd kinderen en mentoren zijn weer in de bus gestapt en uitgezwaaid. Weer terug naar huis. De een vertrekt met een tevreden glimlach, de ander met een traan. Wat zullen ze het Nationaal Kamp missen. Er waren kinderen die het begin van de week heel hard riepen dat kamperen echt niks aan is. Deze kinderen roepen nu het hardst dat ze nog wel een week hadden willen blijven.


Maar de laatste kampdag kwam natuurlijk niet zomaar tot zijn eind. Er was nog een belangrijk klusje voor de "Avonturiers" in Hattemson City. Sir Goldsoul, die zichzelf in veiligheid heeft gebracht in zijn onverwoestbare "Masjien", moest nog wel even zijn verdiende loon krijgen. Tijdens de laatste speurtocht door het bos werd de ontgrendelingscode van de Masjien gevonden en ook plofpoeder.


img20140620wa0012_512


John Delver en Sandy Glitter konden hiermee de Masjien forceren en een verwilderde Goldsoul werd overmeesterd. Een passende straf voor hem en Martin Mountie volgde. Via een ingenieus systeem en erg veel water werden ze gezeefd alsof ze goudklompjes waren.


img20140620wa0014_512


photo1_512


photo2_512


Nadat ze hun straf ondergaan hadden werden ze door Profi Soapy (Die op tijd zijn slechte daden doorhad en tot inkeer kwam) meegenomen en Hattemson City uitgezet. Nadat de "Rare Snuiter" als nieuwe Commisioner werd benoemd en John Delver als zijn hoofd Mountie kon Hattemson City weer verder als een gewoon stadje in Canada, zonder mysterie. De avonturiers konden allemaal weer naar huis.


Natuurlijk was er nog wel een ceremonieel gedeelte. De klok ging weer een uur vooruit en de vlaggen werden gestreken. Hoogtepunt was natuurlijk de uitreiking van het Wisselschild. Deze ging dit jaar naar groepje 24 uit Wemeldinge.


img20140620wa0045_512


Alle vrijwilligers zullen het bos vandaag nog volledig opruimen en traditioneel schoner achter laten dan dat het was toen we gekomen zijn. Het zal lijken alsof er nooit iemand is geweest in het bos van Hattemson City. Op naar een nieuw Kampjaar. Op naar het 58e Nationaal Kamp!

Donderdag 19 juni 2014

Wat gaat de tijd toch ontzettend snel als het leuk is. Het wordt misschien een beetje eentonig, maar ook na de vierde dag kunnen de kinderen weer terugkijken op een geweldige dag in Hattemson City. Een sportieve dag ook, want vandaag stond traditiegetrouw de sportdag op het programma. De kinderen kregen een geweldig keuzemenu voorgeschoteld met voor elk wat wils. Zo kon men kiezen tussen een ware voetbalclinic, hockey, dans of waterpolo en was er ook nog een estafette op de koop toe. Net zoals in de voorgaande dagen spatte het plezier er van af bij de actieve kinderen. Zelfs enkele aardige regenbuien konden de pret niet drukken.


img20140619wa0004_512


img20140619wa0009_512


img20140619wa0024_512


Vier van de vijf kampdagen strepen we nu weg en dus kan het niet anders dan dat de oplossing van de problemen in Hattemson City steeds dichterbij komen. En zo geschiedde het ook. Nadat de "Masjien" bewerkt werd en enigszins op hol sloeg kwamen er weer van alle kanten goudzoekers-met-gele-streep het podium oprennen. Na een weergaloze voorstelling met veel spektakel en vuur (met dank aan Circus Pavarini, vrienden van het Kamp) waren de goudzoekers vrij!


img20140619wa0053_512


img20140619wa0056_512


En dat drijft Sir Goldsoul wel een heel klein beetje in het nauw. Hij lijkt zijn controle over Hattemson City nu echt kwijt te zijn. Maar hij is niet voor een gat te vangen en is nu in de onverwoestbare "Masjien" gevlucht. Goldsoul zal gestraft moeten worden, maar hoe krijgen we hem te pakken?


Morgen gaan we alweer de vijfde en laatste dag in van het 57e Nationaal Kamp. Helaas zullen de spullen dan weer bij elkaar gepakt worden en zullen de bussen de enthousiaste kinderen weer terug naar huis brengen. Maar uiteraard niet voordat het Mysterie in Hattemson City volledig is ontrafeld.


Voor meer leuke dagelijkse foto's volg ons op Facebook en Twitter!

Woensdag 18 juni 2014

Langzaam maar zeker staan de gezichtjes iets vermoeider, maar nog altijd straalt het plezier en de energie van de kinderen af. En dat moest ook wel, want ook vandaag stond er weer een leuk en vol programma te wachten. Gelukkig zit het weer ook een beetje mee. Al vielen er vanochtend een of twee bescheiden buitjes, ook de zon is weer volop aanwezig geweest op de derde dag in Hattemson City.


Een dag die begon met de vraag: Wat nu? Er was goud gevonden, maar door een foefje met de machine van Profi Soapy werd deze direct weer door Sir Goldsoul terug veroverd. Maar met dank aan de inmiddels nog vreemder geworden snuiter werd de opslagplaats waar Goldsoul zijn goud bewaard gevonden. Deze stond in de Lehm Pit Claim (De Leemkule). Daar mochten de kinderen eerst activiteiten doen als boogschieten, skelteren, wandklimmen en in volle vaart vanaf een ware tokkelbaan.


img20140618wa0024_512


img20140618wa0021_512


img20140618wa0022_512


Ondertussen verzamelden ze stukjes lont en dynamiet en werd de opslagplaats opgeblazen, smolt het goud en liep het vloeibare goud rustig terug via een speciaal aangelegde baan. Het goud was terug in John Delver's handen.


img20140618wa0030_512


's Avonds werd er eerst een grote weldoener van het Nationaal Kamp in het zonnetje gezet. Met dank aan een gulle donatie werd het Scheepvaartgilde toegelaten tot de Orde van de Blauwe Lantaarn. Daarna konden de kinderen genieten van een spannende strijd tussen Martin Mountie en John Delver. Met als inzet dat Sir Goldsoul zou vertrekken bij verlies of zijn goud zou terugkrijgen bij winst. Maar de slechte Goldsoul zag Martin Mountie en zichzelf spartelend in een grote waterbak verliezen. Helaas voor John Delver hield hij geen woord en vertrok hij niet, maar dankzij John en Sandy hebben we Profi Soapy gevangen genomen. En wat is de "Masjien" van Goldsoul nu waard zonder zijn professor.


Morgen mogen de kinderen zich van de sportiefste kant laten zien tijdens de sportdagen en zullen we in spanning toezien hoe het allemaal verder gaat in Hattemson City, waar de spanning met de dag groter wordt.


Voor meer leuke dagelijkse foto's volg ons op Facebook en Twitter!

Dinsdag 17 juni 2014

Na een dikverdiende nachtrust stonden de goudzoekertjes vanochtend weer vol goede moed op. Zo'n eerste nachtje in het bos dat is natuurlijk best wel even spannend, maar daar was tijdens het ontbijt niks meer van te merken. Een nieuwe dag geeft nieuwe kansen en dus konden John Delver en Sandy Glitter weer volop gaan zoeken naar een oplossing voor het probleem. Maar eerst was het de beurt aan Sir Goldsoul. Wie valt er nu in slaap als hij een gevangenis moet bewaken? Een ferme klap met een van de vele "foei"handschoenen die hij heeft gaf hij Martin Mountie, zijn vooraanstaande hulp, een rammelend pak slaag. De hilariteit kende geen grenzen toen er ook nog twee Mounties een nat pak haalden.


Gelukkig kwam er een beetje hulp uit onverwachte hoek voor John en Sandy. De "Rare Snuiter" die met John in de gevangenis zat en als hij trek heeft wormen eet gaf een waardevolle tip. Als je Goldsoul wilt verslaan moet je basistechnieken oefenen en goud vinden. En dat deden de goudzoekertjes dan ook. Nadat ze via een speurtocht door het bos de exacte plek wisten te vinden werd er goud gevonden op de claim waar ze verblijven! Wat een geluk!


img20140617wa0023_512


img20140617wa0014_512


De avond werd afgesloten met het Great Golden Festival. De groepjes van alle plaatsen hebben wekenlang geoefend op een toneelstuk. Spannend is het natuurlijk wel op een groot podium midden in het Amfitheater, maar iedereen heeft het razend goed gedaan. Tussen de stukjes van de plaatsen werden zij door onze eigen Hattemband bespeeld met heuze top 40 hits in een "Goudzoekers jasje".


img20140617wa0050_512


En nu maar afwachten wat er morgen weer staat te gebeuren. Wat moeten ze doen met het gevonden goud en de geleerde basistechnieken? En laten Sir Goldsoul en de inmiddels toch wel vreemd gedragende Profi Soapy het er zomaar bij zitten? Het belooft ook morgen weer een spannende dag te worden in Hattemson City...


Voor meer leuke dagelijkse foto's volg ons op Facebook en Twitter!

Maandag 16 juni 2014

Na wekenlang zenuwachtig er naar uitgekeken te hebben was het vanochtend dan eindelijk zover. Vol geladen met dolenthousiaste kinderen en loodzware bagage kwamen de bussen Hattemson City binnen rijden. De plek waar het deze week moet gaan gebeuren. Nadat de "avonturiers"  met behulp van een gekregen goudstukje een claim hadden weten de bemachtigen konden de tenten opgeslagen worden en de keukens geknoopt. Want zonder een goede uitrusting kan er natuurlijk niet worden begonnen.


img20140616wa0007_512


Het is namelijk nogal een zware taak die deze week voor de voeten van de avonturiers geworpen wordt. Goudzoeker John Delver zit in de jail, nadat hij wist te ontsnappen aan de "Masjien" van Sir Goldsoul en Profi Soapy. Het Canadese Hattemson City is in rep en roer. Vele goudzoekers die bij het begin van de goudkoorts richting het kleine dorpje afreisden hebben een gele streep en kunnen weinig anders dan luisteren naar Goldsoul en zijn Mounties. Hoe kan dat toch? Goede vraag! Met behulp van meneer Kinket, al tientallen jaren een onmetelijk grote steun en toeverlaat voor het Nationaal Kamp en nu gebombardeerd tot Erevoorzitter van de GoudzoekersVakBond, opende Sandy Glitter de missie die het "Mysterie van Hattemson City" moet oplossen.


img20140616wa0011_512


En het eerste succes is gelukkig al geboekt. Na een lange en barre tocht door Yukon Forest, waarin de ogen en oren goed open gehouden werden, wisten Sandy en haar manschappen de code van de jail te ontrafelen. John Delver is weer vrij! Iedereen kan dus met een gerust hart naar de tent om daar nog even te kletsen en daarna lekker te gaan slapen. Het was tenslotte een vermoeiende eerste dag. Morgen gaat de zoektocht verder naar een manier om Sir Goldsoul en ieder ander met een slecht geweten in Hattemson City de pas af te snijden.

De titelsong van het 57e Nationaal Kamp Hattem

Ieder jaar hebben wij een Kampsong, het zogenaamde themalied. Dit lied wordt elk jaar door onze eigen mensen geschreven en geproduceerd. Uniek toch? De Kampsong zal ook dit jaar dagelijks door de bossen klinken. Elke dag een stukje harder meegezongen. En u kunt dit lied hier beluisteren.(flashplayer benodigd, klik hier voor de directe link om de Kampsong te downloaden)

Dekzeilen, check!

Het is elk jaar een historisch moment als de dekzeilen in het bos hangen. Samen met de bordjes met de groepsnummers markeren ze de 35 kampementen.


img20140611wa0009_512


Volg ons ook op Facebook en Twitter voor meer leuke updates en kijkjes (kiekjes) achter de schermen!


Om mee te twitteren over Nationaal Kamp Hattem of De Kampweek, gebruik #NKH57

Nog een week en dan beginnen we

Het bos is nu nog leeg....


img20140610wa0009


Vanochtend zijn vrijwilligers van Nationaal Kamp Hattem begonnen met de laatste voorbereidingen voor het 57e Nationaal Kamp Hattem.


Tijdens de Voorbereidingsweek wordt het Kampgebouw ‘De Zandkreek’ grondig schoongemaakt. Tevens wordt het bos klaargemaakt voor de komst van bijna 225 avonturiers en hun begeleiders.


Zo wordt de verlichting in het bos opgehangen, worden de kraantjes aangesloten en worden de dekzeiltjes op de juiste plaats gehangen in het bos.
Tijdens deze week worden de vrijwilligers geholpen door en flink aantal jongeren (de Kampwachten). Zij zullen onder het motto: ‘Handen uit de mouwen en plezier maken’ allerlei werkzaamheden verrichten die nodig zijn ter voorbereiding van de Kampweek.
Want het Amfitheater bijvoorbeeld, dat is nu nog leeg en kaal, maar binnen een paar dagen is het overdekt, hangt er verlichting op en wordt de geluidsinstallatie op orde gemaakt.

Nog een week. En dan wordt het bos van Hattemson City bewoont door Canadese goudzoekers die de strijd aangaan met Sir Goldsoul en zijn vervelende kompaan Martin Mountie. John Delver is onterecht in het gevang gezet en samen met Sandy Glitter zullen de kinderen hun held zo snel mogelijk moeten bevrijden.


Het belooft weer een spannende week te worden. Want het is niet niks. Koken op een tweepits gasstelletje, wassen bij het kraantje in het bos en er samen met je groepsgenootjes voor zorgen dat alle opdrachten goed worden uitgevoerd.


Tijdens de Kampweek zullen wij u iedere dag op de hoogte houden door middel van een dagverslag en foto’s. Tevens kunt u LIVE meekijken in het Amfitheater. Via de webcam kunt u dan zien wat er zich op dat moment afspeelt in het Amfitheater.

Tijd voor een thema kennis test


Dirk is Lid in de Orde van Oranje Nassau

Onze penningmeester en Hoofd Keuken, Dirk Leibbrand, had vandaag een bijzondere dag. De pers heeft het als volgt naar buiten gebracht:


"Burgemeester Lennie Huizer van Krimpen aan de IJssel heeft vanmorgen De heer D.J.G. Leibbrand benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau! 


Leibbrand is vanaf 1989 tot heden vrijwilliger bij de Sjalomschool in Capelle aan den IJssel. Van 1989 tot 2005 was hij penningmeester van de ouderraad van deze school. Vanaf 1995 is hij penningmeester van Stichting Sociaal Cultureel Werk Capelle-Schollevaar. Daarnaast is hij vanaf 2008 penningmeester van Stichting Nationaal Kamp voor Schipperskinderen."


Dirk was natuurlijk zeer aangenaam verrast. Langs deze weg feliciteren we Dirk van harte!


img_86655657076564_300.

Avonturiers op weg naar Hattemson City

Bijna 250 avonturiers zijn zich momenteel aan het voorbereiden voor vertrek naar het Canadese Hattemson City.


Op 16 juni hopen wij ze daar te ontmoeten om de strijd aan te gaan met ‘Sir Goldsoul’, de nietsontziende baas van het stadje.


Er is namelijk GOUD gevonden in de buurt van Hattemson City, maar Goldsoul en zijn gemene hulpje Martin Mountie hebben andere plannen met het goud dan de honderden goudzoekers die uit het hele land richting The Sandcreeck River gekomen zijn om hun geluk te beproeven. En wat te denken van die vreemde Profi Soapy, een professor met een bijzondere machine?


Onze held John Delver zit momenteel al in het gevang en samen met de bazin van de plaatselijke saloon, Sandy Glitter, heeft hij een oproep gedaan: ‘Kom ons helpen!’.


De voorbereidingen voor het 57e Nationaal Kamp Hattem, dat georganiseerd wordt van 16 tot en met 20 juni aanstaande, zijn nu dan écht begonnen. De Kampfilm is vertoond op alle deelnemende scholen (uit Lemmer, Wemeldinge, Kampereiland, Terschelling, Nieuwegein, Terneuzen en Rotterdam) en de avonturiers zijn momenteel druk aan het werk om hun Kampement in juni zo goed mogelijk in te kunnen richten.


Het wordt wederom een fantastische schoolwerkweek te worden met sport (dit jaar clinics waterpolo, voetbal, dans en hockey), spel, avontuur en muziek. Dit alles in de mooie bossen nabij Hattem, voor dit jaar dus omgedoopt tot Hattemson City. De vrijwilligers hebben er zin in, de kinderen ook, kortom... laat die Kampweek maar komen!

Kampwachten gezocht!

oproepkampwachten2014


Nationaal Kamp Hattem is een organisatie die ieder jaar een schoolwerkweek organiseert voor kinderen van groep 7 en 8 van basisscholen door heel Nederland. In de bossen van Hattem (nabij Zwolle) slaan bijna 250 kinderen en mentoren van 16 tot en met 20 juni hun tenten op. De week staat bol van de activiteiten: toneel, zang, dans, muziek, sport en spel en nog veel meer.


Wij zoeken jongeren (vanaf 16 jaar) die het leuk vinden om de handjes uit de mouwen te steken van 10 juni tot en met 20 juni aanstaande.


De groep jongeren (Kampwachten genoemd) zorgt voor de voorbereiding (Kampgebouw schoonmaken, gereedmaken van het materiaal, uitzetten van speurtochten, hand en spandiensten verrichten voor de organisatie etc.) en hulp tijdens de Kampweek.


Let op: net als de rest van de organisatie ben jij vrijwilliger. Wij zorgen voor een goede slaapplaats, eten en drinken en je krijgt je reiskosten vergoed.


Wil je meer weten over het ‘werk’ als Kampwacht?


Neem dan contact op met Linda en Patrick Mandemaker (Hoofd Kampwachten) via telefoonnummer 06 – 29 62 10 94 of mail naar kampwachten@nationaalkamp.nl

De opnames zitten erop, It is a wrap!

Afgelopen weekend kwamen de mentoren van de deelnemende scholen naar De Zandkreek in Hattem voor het Filmweekend als voorbereiding op het 57e Nationaal Kamp Hattem.


De Zandkreek was weer ingericht als een heuse filmset. Vrijdag werden er opnames gemaakt tot diep in de nacht en zaterdag filmden we op diverse locaties in de bossen van Hattem. Mentoren stonden met blote voeten in het water.
Je moet er iets voor over hebben. Want: na Hattem komt Hollywood!


'Keep or trash?' en 'geluid klaar?’, ‘camera klaar?' waren veelgebruikte termen.


We dronken warme chocomelk (met een scheutje rum om warm te blijven) en op het menu stond boerenkool.


Nu is het tijd om de film te monteren, de titelsong te maken, activiteiten voor de Kampweek uit te werken en duizend andere dingen te doen. 


De organisatie bedankt iedereen die heeft meegewerkt tijdens tijdens het Filmweekend: Kampstafleden, mentoren, buren, sponsoren en de wijde kring van betrokkenen.


De vraag is natuurlijk: Wat wordt het thema van het 57e Nationaal Kamp Hattem? Dat antwoord is snel gegeven. Tot maart blijft dit het best bewaarde geheim van Nederland!


photogrid_1383467233807_1024

Het zijn kampgekken!

Ruim dertig vrijwilligers van Nationaal Kamp Hattem kwamen afgelopen weekend weer bij elkaar in De Zandkreek in Hattem.


Kampgekken! De volgende schoolwerkweek is pas in juni 2014, maar nu al zijn de voorbereidingen begonnen. De basis voor weer een fantastisch decor is gelegd, bijzondere rekwisieten werden vervaardigd en natuurlijk pleegde men ook onderhoud aan het kampgebouw.


En dat allemaal om weer te zorgen voor een unieke Kampweek voor kinderen van groep 7 en 8 van basisscholen door heel Nederland.


Kent u nog een meester, een juf of een directeur van een school, vertel hen dan in het kort het volgende over ons:


 Het nieuwe schooljaar is begonnen. Bent u nog op zoek naar een fantastisch schoolkamp voor kinderen van groep 7 en 8? Een echte schoolwerkweek in de bossen van Hattem (nabij Zwolle). Daar waar kinderen leren samenwerken, ...waar kinderen kennis maken met de échte natuur, waar je 's avonds bij het kampvuur kunt zingen, dansen én toneelspelen! Waar kabelbanen, vuurspuwende draken en koken met je klasgenoten de gewoonste zaken van de wereld zijn!


Nationaal Kamp Hattem nodigt u van harte uit om eens een kijkje te komen nemen.


Graag komen wij bij u langs om meer informatie te geven over deze bijzondere schoolwerkweek.


Nationaal Kamp Hattem, een unieke belevenis!

La Destino di San Creco in het nieuws!

Bekijk nu het verslag wat RTV Hattem gemaakt heeft tijdens de opening van het 56e Nationaal Kamp Hattem. (klik hier voor de externe link


Fotos 56e kamp op de website!

Ze zijn er! Bijna 1000 foto's van het 56e Nationaal Kamp Hattem. 
Van de voorbereidingsweek tot en met de sluiting, en ze zijn hier te vinden.


Heel veel kijkplezier!


De uitslag van het 56e Nationaal Kamp Hattem

De complete uitslag van het 56e Nationaal Kamp Hattem staat op de website en is hier te vinden.
Op dit moment worden alle foto's nog verzameld en uitgezocht maar deze zullen zo spoedig mogelijk volgen. Blijf de website en social media in de gaten houden! 


uitslag

Nog een keer aan tafel!

Om het af te leren nog één keer met zijn allen...


Vrijdag 7 juni 2013

Tot slot…


De laatste Kampdag. Luchtbedden worden leeggelaten, tenten worden opgevouwen en kampkisten worden ingeladen. De tijd is snel voorbij gegaan. Wat een geweldige Kampweek was het weer!


Maar hoe liep het nu af in Hatemo?


Natuurlijk. Eind goed al goed. Met hulp van de kinderen werd de Inspecteur teruggevonden en kregen de Scorriemorries hun verdiende loon. Pepe, Marco en Mama Roni bedankten de kinderen voor het helpen verslaan van de Maffia en het open houden van het restaurant. Hatemo is bevrijd van de Maffia.


Vol trots werd de Culinaire Ster aan het Ristorante Di San Creco gehangen. De Inspecteur en Signor Pistache riepen Ristorante Di San Creco officieel uit tot BESTE PIZZARESTAURANT VAN HEEL ITALIE!


vr1


Een mooie week werd 's middags afgesloten in het Amfitheater. Daar reikte voorzitter Cor Spek het Ornament (het groepje met het mooiste Kampement, kleding en kampkeuken) uit aan Groep 2, De Pizza Maffia uit Wemeldinge. De spannende strijd om het Wisselschild (het groepje dat deze week net iets beter samenwerkte, net iets slimmer was) werd gewonnen door groep 33, La Pizza Maffiosi van Terneuzen B. Zij zijn voor een jaar de troste bezitters van het Wisselschild van Nationaal Kamp Hattem.


vr2


De lange stoet van kinderen vertrok vervolgens richting bussenveld, de winnaars werden gedragen op de schouders van Kampwachten. Daar stonden de bussen al te wachten om de kinderen weer veilig naar huis te brengen. Het "OOOH Nationaal Kamp" klonk vervolgens totdat de laatste bus het bos had verlaten.


vr3


De vrijwilligers hadden na het vertrek van de kinderen nog de mooie taak om alles op te ruimen. Het amfitheater werd leeggemaakt, de schuur werd opgeruimd, het kampgebouw schoongemaakt en het bos werd grondig gecontroleerd op zwerfafval.


Uiteindelijk sloeg de klok acht uur ’s avonds en konden de Kampstafleden en Kampwachten gaan genieten van een welverdiende maaltijd. Wat was het weer een fantastische week!

Donderdag 6 juni 2013

Respect!


De afgelopen maanden werd veel gesproken over respect op het sportveld. Een groot compliment moet dan ook worden uitgedeeld aan de kinderen van het 56e Nationaal Kamp Hattem. In de ochtend doen de kinderen mee aan activiteiten waarbij groepen uit verschillende plaatsen met elkaar opdrachten moeten uitvoeren. En in de middag, nadat er weer diverse records werden gebroken tijdens de estafette, ging men zeer respectvol met elkaar om tijdens de teamspelen.


do1_kopie 


Het weer speelde een positieve rol tijdens de sportdag. Het zonnetje was ook vandaag heel de dag te zien en dat zorgt ervoor dat deze Kampweek al veel mooi weer heeft opgeleverd.


Groepje 29, La Bella Tortellini's, het groepje dat afgelopen maandag de mooiste pizzadoos had gemaakt, mocht ’s avonds bij Pepe en Marco in Ristorante di San Creco komen genieten van een exclusieve pizzamaaltijd. Wat een verwennerij.


De overige groepjes kregen bezoek van de Kampstafleden en Kampwachten. Er werd heerlijk gekookt voor de vrijwilligers van Nationaal Kamp Hattem!


In het Amfitheater genoten de kinderen van een optreden van meervoudig Nederlands kampioen goochelen Hilbert Geerling. Wat een bijzondere avond was dit! De ene truc was nog onbegrijpelijker dan de andere en tot slot kwam daar dan de Inspecteur van het Culinair Italiaans Agentschap.


do2_kopie


Na een grondige inspectie bij Ristorante Scorrie Morrie en Ristorante di San Creco steeg de spanning… De Culinaire Ster werd uitgereikt aan: Ristorante Di San Creco!


Beter kon deze dag niet eindigen. Maar de Scorriemorries bleken slechte verliezers. In een onbewaakt moment werd de Ster door Capo Emilio meegenomen en ook de Inspecteur werd ontvoerd. Wat een drama!


Gelukkig, de mysterieuze ijscoman bood hulp. De ijscoman bekende dat hij Signor Pistache heet en DE directeur is van het Culinair Italiaans Agentschap. Hij had zich vermomd als ijscoman omdat hij de hele situatie rondom Hatemo niet vertrouwde en het daarom goed vond de boel toch maar een beetje te moeten sturen. Nu de situatie uit de hand loopt, is hij van mening toch maar uit de schaduw te treden. De directeur is blij dat Roni's de ster hebben gekregen, maar furieus over het feit dat zijn beste inspecteur is ontvoerd. Morgenochtend pakken wij ze terug!


do3_kopie


Op de laatste dag zullen wij onze slag slaan.


Nadat de kinderen in hun tenten lagen genoten de mentoren van de laatste avond samen. Tijdens deze feestelijke afsluiting werden Algemeen Kampleider Martijn Mijnster, zijn vrouw Miriam, Marina de Groot en oud interim voorzitter Adri Paauwe bedankt voor hun inzet voor Nationaal Kamp Hattem. Ze stoppen na deze week met hun vrijwilligerswerk voor Nationaal Kamp Hattem.

Woensdag 5 juni 2013


De spanning stijgt…


De derde Kampdag is aangebroken. Het is goed wakker worden in Hatemo. Het zonnetje schijnt en de kinderen beginnen de dag met 'een stevig potje gangnam-ochtendgymnastiek'. De slaperige kopjes veranderen in strijdbare dappere pizzabakkers.


wo1_kopie


Tijdens de ochtendactiviteiten doen de kinderen divers bodemonderzoek op Sicilië. Zo maken ze een echte seismograaf, meten ze de PH waarde van de grond en zoeken ze uit hoe het komt dat de temperatuur steeds stijgt.


Natuurlijk! De mini-Etna! Team decor heeft gezorgd voor een schitterende mini-Etna in de Leemkule en na de middagactiviteiten (wat ziet het er weer fantastisch uit. Een kabelbaan, touwbrug, bandenglijbaan, alles is aanwezig) barst de mini-Etna uit. De Scorriemorries worden bedolven onder de watva (water lava) en de kinderen kunnen hun lol niet op.


wo2_kopie


Pepe en de kinderen proberen de boeven te pakken te nemen, maar ze weten te ontkomen. Behalve Capo Emilio. Mooi zo. Die hebben we alvast!


’s Avonds is het gezellig druk op de markt van het 56e Nationaal Kamp Hattem. De gasten doen mee aan allerlei activiteiten en ook voor een hapje en een drankje is gezorgd. Na afloop van de markt neemt iedereen plaats in het Amfitheater.


Daar is men getuige van een strijd tussen 'de good- en de badguys' die zijn weerga niet kent. De Scorriemorries zetten hun sterkste, slimste en snelste boeven in. Pepe, Mama Roni en Marco krijgen echter de hulp van vaders, moeders, opa’s en oma’s. Het mag niet baten. Met een klein verschil winnen de Scorriemorries en dat betekent dat Ristorante di San Creco de deuren zal sluiten.


wo3_kopie


Of toch niet? Plots klinkt de stem van Sipke-Gio. ‘Het is verboden om weddenschappen of onderlinge wedstrijden te beleggen waarbij de inzet is dat de een of de ander zijn restaurant moet sluiten.’ Hoera! Het is nog niet voorbij. Teleurgesteld en boos trekken de boeven zich terug in hun huis. Zou het dan toch nog goed komen?


wo4_kopie


Na het dagsluitingslied gaan de gasten weer naar huis en kruipen de kinderen hun tent in om morgen goed uitgerust te kunnen beginnen aan de sportdag.

Dinsdag 4 juni 2013

Paniek in Hatemo…


di1


Wanneer de kinderen in Hatemo ontwaken en het Amfitheater inlopen ontstaat er lichte paniek. De zwaailamp op de van de kar van de ijscoman zwaait. Voor de deur van Ristorante di San Creco is het een rommeltje alsof er een ‘worsteling’ is geweest. Marco Roni en de goedgevulde spaarpot zijn weg...


di3_kopie


De ijscoman geeft Pepe en de kinderen enkele aanwijzingen en Mama Roni roept op om de omgeving goed te verkennen en opdrachten doen waarmee ze samen moeten werken. Dan zijn de kinderen goed voorbereid op wat nog komen gaat en misschien brengt het wat.


Met die opdracht sturen ze de kinderen de lussentocht in. De ruim 250 fanatieke kinderen doen mee aan diverse activiteiten. Zo lopen ze geblinddoekt door een doolhof, waarbij de lopers aanwijzingen krijgen via portofoons van hun groepsgenootjes.


Tijdens de activiteiten moeten de kinderen samenwerken en zetten ze hun beste beentje voor. Wat is het kampeerdersleven toch vrolijk!


di2_kopie


De vrolijkheid zet zich ’s avonds tijdens de kampvuurnummers door. Iedere plaats krijgt de gelegenheid om zich op het podium van het Amfitheater te profileren. Marco’s droomreis, iedere plaats beeldt een kort avontuur van Marco in een Italiaanse stad uit, is een groot succes en de sfeer zit er goed in!


Maar hoe zit het nu met die spaarpot? Bij de Scorriemorries is het in ieder geval poepiedruk. En dat willen ze weten ook. Capo Emilio brult het uit van plezier: 'Wij zijn de beste! Wij zijn de beste van Hatemo! Wij zijn de beste van Sicilië! Gewoon op eigen kracht gedaan', gniffelt hij.


De kinderen zijn echter zeer strijdbaar na deze dag. Het komt vast goed!


di4


’s Avonds na de kampvuurnummers worden de kinderen verrast met een heerlijke pizza, die ze in hun eigen restaurantje (het kampement) opeten. Dan gaan de lichten uit en komt de tweede Kampdag aan zijn eind.

Maandag 3 juni 2013

In twee keer...


Het lukte niet om een fles kapot te laten slaan tegen een grote pizzapan, maar Pepe nam vervolgens het heft in eigen hand en ‘ tikte’ de fles kapot op het hoofd van rivaal Capo Emilio. En zo werd het 56e Nationaal Kamp Hattem alsnog voor geopend verklaard door Sipke Jan Bousema, voor deze gelegenheid omgedoopt tot Sipke-Gio. De presentator speelde de rol van Afgevaardigde van het Italiaans Culinair Agentschap met verve en de kinderen genoten van zijn optreden.


ma1


Na de opening ging Bousema op bezoek in de Kampementjes en nam uitgebreid de tijd voor veel foto's en handtekeningen.


Op een zonnig bussenveld verschenen deze ochtend de bussen met de kinderen die deel gaan nemen aan het 56e Nationaal Kamp Hattem. En dat de kinderen er zin hebben bleek wel bij aankomst. Vrolijke gezichten zag men genoeg. De mysterieuze ijscoman begroette de kinderen en gaf ze een envelopje met 'geld' mee. 'Goed bewaren,' was zijn enige boodschap.


ma2


De tenten werden opgezet, de kampementen ingericht en het bos staat nu vol met 40 kleine pizzarestaurantjes. Wat een gezelligheid!


Tijdens de avondactiviteit konden de kinderen het geld dat ze van de ijscoman gekregen hadden inzetten om extra geld te verdienen voor het noodlijdende Ristorante di San Creco. Want door een geniepige streek komen er geen klanten meer naar het restaurant. De actie slaagde. De kinderen verdienden veel geld dat werd verzameld in een grote spaarpot.


Dag 1 zit er op. De kinderen liggen in hun tent de mentoren bespreken de dag van vandaag en die van morgen. Als de rest van de week net zo goed verloopt als vandaag wordt het nog een mooie week!

Nog een week

Vol spanning zit de familie Roni te wachten op wat komen gaat. Zijn er genoeg pizzabakkers in aantocht? Zou hun plan gaan slagen? En hoe gaan de Scorrimorri's reageren als er ineens zoveel hulp komt?


Vind jij het ook zo spannend? Heb je je al voorbereid? Staat je koffer die nog mee moet al bol? Ben je ook zo zenuwachtig?


Kijk in de windroos en je weet hoeveel tijd je nog hebt om alles tot in de puntjes voor te bereiden.


In Hatemo wachten we met spanning op wat komen gaat... Tot volgende week!

Enthousiaste jongeren gezocht!

BEN JIJ NIET BANG OM JE HANDEN VIES TE MAKEN?
VIND JE HET LEUK OM MET KINDEREN TE WERKEN?
HOU JE VAN SAMENWERKEN?
BEN JE BESCHIKBAAR TUSSEN 28 MEI EN 8 JUNI?


Dan zoeken we jou!


Nationaal Kamp Hattem is een organisatie die ieder jaar een schoolwerkweek organiseert voor kinderen van groep 7 en 8 van basisscholen door heel Nederland. In de bossen van Hattem (nabij Zwolle) slaan ruim 250 kinderen en mentoren van 3 tot en met 7 juni hun tenten op. De week staat bol van de activiteiten: toneel, zang, dans, muziek, sport en spel en nog veel meer.


Wij zoeken jongeren (vanaf 16 jaar) die het leuk vinden om de handjes uit de mouwen te steken van 28 mei tot en met 8 juni aanstaande.


De groep jongeren (Kampwachten genoemd) zorgt voor de voorbereiding (Kampgebouw schoonmaken, gereedmaken van het materiaal, uitzetten van speurtochten, hand en spandiensten verrichten voor de organisatie etc.) en hulp tijdens de Kampweek.


Let op: net als de rest van de organisatie ben jij vrijwilliger. Wij zorgen voor een goede slaapplaats, eten en drinken en je krijgt je reiskosten vergoed.


Wil je meer weten over het ‘werk’ als Kampwacht?


Neem dan contact op met Linda en Patrick Mandemaker (Hoofd Kampwachten) via telefoonnummer 06 – 29 62 10 94 of mail naar kampwachten@nationaalkamp.nlkw_gezocht

Sipke Jan Bousema opent 56e Nationaal Kamp Hattem

Op 3 juni aanstaande zal Sipke Jan Bousema het 56e Nationaal Kamp Hattem openen. De organisatie van de schoolwerkweek voor kinderen van groep 7 en 8 is er trots op dat er wederom een bekende Nederlander naar Hattem komt.


‘Wij proberen ieder jaar een bekende van de kinderen naar Hattem te halen. Het geeft toch net dat extra tintje aan de opening van onze schoolwerkweek,’ aldus Floris de Jonge, Creatief Kampleider van Nationaal Kamp Hattem.


sipkejanSipke Jan Bousema maakte zijn presentatiedebuut  in 1999 bij SchoolTV Weekjournaal, gevolgd door Avro’s Kids for animals.

In de jaren die volgen, presenteert Sipke Jan tientallen programma’s voor kinderen én volwassenen, zoals Wie is de Mol? Junior, Junior Songfestival, DoReWie?, Op de Bon, Cash op Zolder en Opsporing Verzocht.olgd door Avro’s Kids for animals.

Hoewel het grote publiek Sipke Jan kent als presentator, is dat slechts één van zijn vele talenten. Zo is hij de bedenker van de programma’s Museumbende en ZipZoo: Coördinaat X, dat in 2005 de Gouden Stuiver voor Beste Jeugdprogramma wint op het TelevizierRing Gala.

Daarnaast is Bousema acteur. Hij is te zien in de film De Schippers van de Kameleon (‘03), in zijn eigen theaterproductie Sipke Jan en het mysterie van de magische bol (‘05) en in Sprookjesboom, de musical (‘10).Sipke Jan Bousema zal een gastrol spelen in het openingsspel van de 56e Kampweek, die de kinderen dit jaar een reis naar Italië laat maken. Tijdens het avontuur ‘La Destino di San Creco’ strijden de kinderen tegen de ‘Scorriemorrie familie’ die het slecht voor heeft met een restaurant in het dorp ‘Hattemo’.   


De organisatie van deze unieke kampeerweek is in handen van zo’n vijftig vrijwilligers uit het hele land. Mensen die weten wat het voor een kind betekent om op kamp te gaan, die zelf ervaren hebben wat het ‘Hattemgevoel’ is: slapen in een tentje, je eigen potje koken, water halen bij de kraan, spelen en speuren in de natuur, samenwerken, doorzetten als het even minder gaat, vriendjes maken en nog veel meer!


Het 56e Nationaal Kamp Hattem duurt dit jaar van 3 tot en met 7 juni 2013.


(foto: www.sipkejan.nl)


CyberQuest gestart

Terwijl de Kampstafleden nog bezig zijn de verfresten van hun handen te krijgen omdat ze afgelopen weekend het 'puntjes op de i' weekend hebben gehad, zijn de scholen vanochtend enthousiast begonnen met de Hattem CyberQuest. Om 7 uur 's ochtends werden de eerste inlogpogingen geregistreerd en om 09:00 barstte de CyberQuest los.


Al meerdere scholen hebben de groepsindeling en foto al ingediend en zijn druk aan het spelen.


Kijk voor de voortgang op http://CyberQuest.nationaalkamp.nl

Jazeker!

Bent u ook zo benieuwd naar de film? En, al zin om de nieuwe temperamentvolle Kampsong mee te zingen? Een enthousiaste groep vrijwilligers is bezig met voorbereidingen.


Nog even geduld, het is bijna maart. En voor de kinderen: nog even geduld. Ook juni staat zo voor de deur!


De webmaster van Nationaal Kamp Hattem wordt momenteel overspoeld met vragen van mentoren of het Mentorenweekend toch wel doorgaat. JAZEKER! De mentoren zijn in maart weer van harte welkom om met ons te beginnen aan de voorbereidingen voor de 56e Kampweek van Nationaal Kamp Hattem.


Nog steeds zijn wij op zoek naar nieuwe scholen. En het kan niet anders dan dat er ook scholen op zoek zijn naar ons. U mag ze van ons een route richting Nationaal Kamp Hattem geven!


Maatschappijbreed ontstaat er gaandeweg meer en meer aandacht voor de realisatie van zogenaamde ‘groene ruimten en ruige speelplekken.’ Belangrijke zaken in een tijd waar - teveel - (spel)computers en smartphones een eenzijdige aanslag plegen op de evenwichtige ontwikkeling en gezonde buitenspeeltijd van kinderen. Melk komt niet bij de supermarkt vandaan en spinazie groeit niet in blokjes aan de bomen… Zie hier twee uitgesproken denkbeelden van kinderen anno 2013.


 Die denkbeelden laten wij ‘verwateren’ tijdens onze Kampweek. Want tijdens Nationaal Kamp Hattem slaap je in een tentje, kook je je eigen potje, haal je water bij de kraan, speel en speur je in de natuur, werk je samen, zet je door als het even minder gaat en maak je vriendjes in het bos.


 En. Jazeker! U kunt er bij zijn!

Op naar de volgende 55

Het 55e Nationaal Kamp Hattem lijkt nog maar net achter de rug, maar de voorbereidingen voor de 56e Kampweek zijn al begonnen.

De Kampstaf is voortvarend gestart. In de zomermaanden kwam Team Decor (zij zorgen voor een compleet aangekleed Amfitheater in het thema) bij elkaar in het zuiden van het land en Team Thema (zij zorgen voor het nieuwe thema en het verhaal voor de film en de Kampweek) vergaderde in het midden van het land. En zo kon men begin september beginnen met bouwen, met het maken van rekwisieten en met het bedenken van allerlei activiteiten voor de Kampweek. Twee Kampstafleden gingen zelfs op studiereis!

Ja, Nationaal Kamp Hattem is in beweging! Dat moet ook wel, want we willen ons blijven profileren als een unieke schoolwerkweek. Een week waarin kinderen kennis maken met de natuur. Een week waarin kinderen sporten, samenwerken en avonturen beleven.

Regelmatig komen Kampstafleden mensen tegen die ook deze avonturen hebben beleefd in Hattem. Zo was het ook afgelopen zomer. 'Bestaat dat nog steeds?' was de vraag van een jongeman van een jaar of 35. Hij was zelf als kind meegegaan in 1990 en wist zich nog precies te herinneren hoe het was. 'Oh, wat heb ik daar genoten. De sfeer, de Leemcûle, slapen in tenten in het bos, koken op een tweepits gasstelletje. Goed hoor dat het Kamp nog bestaat. Ieder kind zou wel eens moeten proeven van Nationaal Kamp Hattem,' aldus de jongeman.

Het Kampstaflid sloeg het verhaal van de jongeman goed op. En inderdaad, ieder kind zou wel eens moeten proeven van Nationaal Kamp Hattem. En daarom gaat Nationaal Kamp Hattem de komende tijd nog intensiever werken aan het vergroten van het deelnemersaantal.

We hebben 55 schoolwerkweken georganiseerd. En daar komen er hopelijk nog zeker 55 bij!

Help ons via de FLEXA actie

Help Nationaal Kamp Hattem via Kleur-Je-Club van Flexa. Bij elk blik Flexa verf die je zelf ergens koopt,krijg je een actiecode.Stuur deze naar info@nationaalkamp.nl en geef daarmee gratis verf aan Nationaal Kamp Hattem! http://kleurjeclub.nl/alles-over-kleur-je-club

Fotos kampweek online!

Meer dan 1100 foto's van de Kampweek online.
Stel je voor. 1 foto uploaden naar de website duurt ongeveer 1 minuut.
En dan moeten sommige nog worden bijgesneden, scherper gemaakt worden etc.
Maar ze zijn er: ruim 1100 foto's van het 55e Nationaal Kamp Hattem.
Daar kunt u gerust een avondje voor gaan zitten. Veel kijkplezier!

Veiling Schilderijen 55e kamp

Tijdens de afgelopen Kampweek hebben de kinderen van het Nationaal Kamp Hattem erg leuke schilderijen gemaakt. Op woensdag, tijdens de markt, was er een heuse veiling. Daar werden al heel wat schilderijen verkocht, de opbrengst ging naar 'De Kampvrienden'. Deze club van kleine donateurs bestaat nu al weer zo'n twintig jaar en is voor Nationaal Kamp Hattem heel belangrijk. Zij zorgen door uw donaties bijvoorbeeld voor het onderhoud van het Amfitheater.


Maar nu: Er is nog een aantal schilderijen achtergebleven in Hattem en wij bieden u nu de kans om ook zo'n uniek schilderij te kopen.
Stel je voor, een echte 'Nationaal Kamp Hattem' aan uw muur! De opbrengst gaat wederom naar De Kampvrienden.


Bekijk hier alle schilderijen en doe een goed bod!


www.nationaalkamp.nl/veiling

Het gewone leven

En dan is het bijna eind juni. Een paar weken geleden zaten we nog gezellig onder onze dekzeiltjes en zongen we liedjes als 'Keesje de Jordaan' en 'Pleecomplex'.


Maar het gewone leven gaat gewoon weer verder. Zo ook voor de Kampstafleden en Kampwachten van het Nationaal Kamp Hattem. Wat is het toch een bijzondere club.
Een club met mensen die er voor gezorgd heeft dat het 55e Nationaal Kamp een groot succes werd. De vraag: 'Wonen jullie het hele jaar in de bossen van Hattem?' konden we met een duidelijk 'Nee hoor,' beantwoorden.
Want de club van vrijwilligers bestaat uit diverse mensen uit het hele land:


Zo hebben we bijvoorbeeld schippers die nu weer over rivieren in Nederland en Duitsland varen, juffen en meesters die nu weer door heel Nederland voor de klas staan, computerprogrammeurs die nu weer op kantoor zitten, vertegenwoordigers die weer het land doorreizen en een verpleegster die zieke mensen verzorgt. Maar allemaal hebben ze 1 ding gemeen: ze zijn Kampgek. Besmet met het virus dat Nationaal Kamp Hattem heet. En dat is toch heel bijzonder?!


Vandaar ook, de mensen zijn weer gewoon aan het werk, dat het even kan duren voordat alle foto's, verslagen, uitslagen etc. uit de Kampweek op de website staan. Neem het deze mensen vooral niet kwalijk, ze doen hun uiterste best.


Wel kun je in het MENU al kiezen voor 'NKH in het nieuws.' Daar zie je een aantal leuke filmpjes en krantenartikelen.


De volledige uitslagen zijn inmiddels ook verwerkt en zijn hier te bekijken.


En weet je wat? De voorbereidingen voor het 56e Nationaal Kamp zijn al weer in volle gang.
Je zou maar Kampgek zijn...

Slimme kinderen in Hattime!

Lottovic, Totovic en Mr. Merchant dachten dus weg te komen door te vluchten in de tijdmachine. Maar dat lieten de kinderen van Hattime niet op zich zitten. In een ochtendspel kwamen zij er achter waar de boeven zich schuilhielden en omdat de tijdmachine weer hersteld was, kon Monseigneur Pendule ze dan ook direct terug naar Hattime sturen. Daar had Orloge een mooi plannetje bedacht: Een grote fruitautomaat werd neergezet en de boeven kwamen er op af. Nadat ze eerst blij waren gemaakt met een aantal nepmunten kregen ze vervolgens de volle laag. Eerst werden ze "gedoucht" met een vies goedje en vervolgens kwam er ruim 800 (!) liter water over de badguys heen. Radmar zat bovenin de klok en bediende deze als een ware kraanmachinist. Net goed! Door de geheimzinnige diamant van Radmar werden de boeven de tijdmachine in gestuurd. Terug naar de Middeleeuwen. Want daar had men ook nog een appeltje te schillen met Lottovic, Totovic en Mr. Merchant.Pendule, Orloge en de kinderen namen afscheid van hun vriend Radmar en daarna was het echt gedaan. De kinderen werden bedankt voor hun hulp van de afgelopen week. Dankzij de kinderen kwam alles toch nog in orde! Een mooie week werd 's middags afgesloten in het Amfitheater. Daar reikte voorzitter Adri Paauwe het Ornament (het groepje met het mooiste Kampement, kleding en kampkeuken) uit aan De Chi's uit Wemeldinge. De spannende strijd om het Wisselschild (het groepje dat deze week net iets beter samenwerkte, net iets slimmer was tijdens puzzelspelletjes) uit aan De Legendarische Piraten uit Terneuzen (Oude Vaart A).


Vol trots kwamen de Legendarische Piraten hun prijs in ontvangst nemen op het podium, toegejuicht door bijna 300 kinderen, ruim 70 mentoren en ruim 50 Kampstafleden en Kampwachtleden. Mentrix Marlot Jansen van De Legendarische Piraten glom van trots: "Dit is mijn eerste jaar als Mentor en dan al direct deze prijs winnen. Dat maakt deze bijzondere week nog mooier dan dat hij al was. Fantastisch!"


De lange stoet van kinderen vertrok vervolgens richting bussenveld, de winnaars werden gedragen op de schouders van Kampwachten. Daar stonden de bussen al te wachten om de kinderen weer veilig naar huis te brengen. Het "OOOH Nationaal Kamp" klonk vervolgens totdat de laatste bus het bos had verlaten? Terwijl de kinderen in de bus zaten zorgden de Kampstaf en Kampwachten er voor dat alle spullen weer opgeruimd werden. Het decor werd afgebroken en binnen een paar uur leek het alsof er nooit iemand in het bos was geweest. Knap hoor!Een bijzondere week zit er op. Het 55e Nationaal Kamp Hattem mag een geslaagde week worden genoemd. Want waar ga je terug in de tijd, kun je genieten van een vuurshow, ontmoet je Wouter Vink, mag je boogschieten, kook je op een potje in het bos, slaap je met je vrienden in tenten, speel je spelletjes met kinderen uit heel Nederland en zing je kampliedjes uit volle borst mee in een echt Amfitheater? In Hattem. Tijdens het Nationaal Kamp Hattem, een Unieke Schoolwerkweek! Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen met uw school. En mocht u nog niet overtuigd zijn van de meerwaarde van het Nationaal Kamp Hattem? Mail of bel gerust. Wij leggen u het graag uit!


(De uitslag en de foto's zullen binnenkort op de website verschijnen. Eventjes geduld aub)

Klaar voor de start

Een lange toeter galmt door het bos. Overal komen de kinderen net als anders uit hun tenten, alleen dit keer allemaal gehuld in sportkleding! Na het ontbijt gaan lange slierten kinderen richting het sportveld.

De kinderen zijn een hele dag druk met allerlei sporten: Voetbal, trefbal, handbal, slagbal en tussen de middag traditioneel de estafette. Natuurlijk ook de mentoren moesten het stokje zo snel mogelijk aan elkaar doorgeven.

Na het sporten kunnen alle kinderen onder de douche en daarna vertrekken ze in groepen weer terug naar de kampementen.
Na het eten en de uitreiking van alle sportdagprijzen gebeurd er iets geheimzinnigs...
Het is donker op het podium, slechts 1 lichtpuntje is te zien, het is de diamant die rood oplicht en Radmar loopt er geheimzinnig mee over het podium.

Zodra Radmar de diamant aan Pendule overhandigt, wordt het ineens nog donkerder en verschijnen er precies 12 lichtgevende punten, in de vorm van een klok. Dit is het begin van een waar licht- en vuurspektakel waarin er wordt gejongleerd met lichtgevende kegels, geslingerd met vuurballen en zelfs met een brandend touw wordt touwgesprongen!
Aan het einde van de show worden fakkels gebundeld en opeens gaat het licht weer aan en de grote klok open, maar nog vreemder, de Tijdroeper roept...de juiste tijd!
En, En, de klok loopt weer, de moederklok is.. gemaakt! Hattime is gered!
Lottovic en Totovic vluchten samen met meneer Merchant de tijdmachine in, hier valt niks meer te halen!

Dan klinkt er "Het is weer voorbij die laatste kampdag" en gaan de kinderen naar hun tenten voor de laatste nacht in het bos. Morgen alweer de laatste dag van het 55e Nationaal Kamp, maar zo makkelijk laten we die "Vieze Lotto" en "Vieze Toto" toch niet gaan?!

De battle om het tandwiel

Woensdag 6 juni

In de ochtend was de tijd helemaal in de war. De ochtendgymnastiek, de kookinstructie en zelfs het Oh, Nationaalkamp om het kamp af te sluiten werd ingestart.

Gelukkig kwam er iemand de zaken weer op orde stellen en werd er gewoon met de ochtendgymnastiek door gegaan. Pendule en Radmar daagde daarna Lottovic en Totovic uit voor een wedstrijd om het gestolen tandwiel terug te krijgen. Zelf zetten ze daarbij de bouwtekening in. De heren gingen deze uitdaging natuurlijk aan. Daarna gingen de kinderen uit de verschillende plaatsen door elkaar in mixgroepjes doe-, denk- en schilderopdrachten doen. Hiermee leerden ze dus ook kinderen uit andere plaatsen kennen.

Na ook in deze mixgroepen te hebben gegeten ging iedereen weer terug naar het eigen groepje om naar de Leemkule te gaan. Daar stond een groot activiteitenveld te wachten met een hindernisbaan, boogschieten en vele andere opdrachten!

Intussen werden er steeds meer ouders, genodigden, oudkampstaf en oudkamwachten in het bos gesignaleerd omdat er markt was.

's Avonds wordt de strijd gestreden in een loop-rad-klim-hijs constructie. Op het nippertje winnen Pendule en Radmar, gelukkig maar. De overwinningsstemming is slechts van korte duur als een duister figuur op het toneel verschijnt met een gekneveld persoon. Deze figuur blijkt de baas van Lottovic en Totovic te zijn, en in bezit van, een ontvoerde Orloge!!!
Pendule en Radmar kunnen haar alleen terug krijgen door het tandwiel weer in te leveren.
Na deze onoverkomelijke ruil pikt Orloge dit echter niet en gaat over tot de aanval.
Echter breekt het tandwiel in het gevecht en kunnen de slechterikken ontkomen.

Helaas, toch nog niet alles opgelost. Na het dagsluitingslied kruipen de kinderen hun tent in om morgen goed uitgerust te kunnen beginnen aan de sportdag.

Terug in de tijd

Dinsdag 5 juni

Echt terug in de tijd. Jawel in Hattime gaat men dus echt terug in de tijd. Wij hebben het hier meegemaakt!


Monseigneur Pendule stuurde zijn middeleeuwse vriend Radmar namelijk 2 minuten terug in de tijd om te kijken wat er op dat moment gebeurde. Vervolgens greep hij in om Lottovic en Totovic een lesje te leren. Want in de lussentocht, die gelukkig geheel droog (inclusief zonnetje) verliep, hielpen de kinderen de Badguys op weg om DE sleutel van de tijdmachine te vinden. Maar slim als de kinderen zijn stuurden ze Lottovic en Totovic letterlijk het bos in, zodat Monseigneur Pendule het geheime kistje met de andere, verdwenen helft van de bouwtekening van de Moederklok konden grijpen. Dat probleem is dus opgelost.

Maar... Orloge is nog steeds niet terug. Zullen we haar morgen dan eindelijk terug zien?

Tijdens de lussentocht lieten de kinderen zien waarom juist zij naar Hattime zijn gekomen. Snelle jongens en meisjes, maar ook slim, sterk en heldhaftig. Deze kinderen hebben we nodig!

Nadat de kinderen weer een heerlijke maaltijd hadden klaargemaakt (hoezo kunnen kinderen niet koken? Kom maar eens kijken in Hattem!) was het tijd om te feesten.


In het Amfitheater voerden de kinderen hun op school geoefende toneelstukjes op, lieten ze zien uitstekend te kunnen dansen en zongen ze uit volle borst hun eigen gemaakte liedje. Is dat wat? Op het podium staan in het Amfitheater van Hattime... U kent misschien de volgende uitspraak niet, maar knoop hem in uw oren: Na Hattem komt Hollywood!


Op naar de dag van morgen. Wat zal deze dag ons brengen?

En hierbij verklaar ik

"En hierbij verklaar ik het 55e Nationaal Kamp Hattem voor geopend!"
Dat waren de woorden van Monseigneur Pendule nadat hij samen met Wouter Vink de Nationaal Kamp vlag had gehesen. De laatstgenoemde was de openingsgast tijdens de opening van het jubilerende Kamp. Vink, bekend van The Voice of Holland, speelde zijn rol als journalist op een erg leuke manier en verraste de kinderen met een song waarbij hij de kinderen direct betrok. Wouter Vink ging vervolgens op bezoek in de Kampementjes en nam uitgebreid de tijd voor veel foto's en handtekeningen.

Om elf uur deze morgen kwamen de eerste bussen aan in Hattime, het epicentrum van de tijd, waar alles deze week om draait. In de stromende regen werden de tentjes opgezet en de Kampementjes ingericht. Vervolgens ging het bonte gezelschap van onder andere ridders, cowboys, Egyptenaren, Grieken en piraten (iedere plaats heeft een eigen tijdperk als subthema) naar het Amfitheater waar een feestelijke opening volgde.De genodigden (oud- Kampstafleden, de oprichter van het Kamp en de pers) genoten vanmiddag van een echte Tour du Nostalgie, langs makante plaatsten in en om het kampgebouw.

Later deze dag ontsnapten de slechteriken Lottovic en Totovic uit de tijdmachine en gingen de kinderen op zoek naar stukjes van de bouwtekening van de gesaboteerde Moederklok. Die stukjes werden gevonden, maar dat leverde slechts een halve bouwtekening op. De problemen in Hattime zijn voorlopig dus nog niet opgelost. Maar we hebben nog vier dagen de tijd.

Door samenwerking, inzet en plezier moet dit, net als in de vorige 54 Nationaal Kampen in Hattem, vast goed komen!

Nog 1!

Nog 1 nachtje slapen... Dan koken we niet meer in de grote keuken in De Zandkreek. Nee, dan koken we op een potje in het bos. Nog 1 nachtje slapen, dan is het amfitheater niet meer leeg. Dan zit het stampvol met enthousiaste kinderen, gezellige mentoren en belangrijke genodigden.
Nog 1 nachtje slapen. De tassen van de kinderen zijn gepakt en staan in de gang te wachten om meegenomen te worden. Op naar een wereld vol kinderavonturen.

Nog 1 nachtje slapen, dan start het 55e Nationaal Kamp Hattem.

PS: Nog 1 nachtje slapen, dan hopen we dat de weergoden ons goed gezind zullen zijn. Wij hebben hier in het Hattemse bos al genoeg regen gezien de afgelopen dagen...

Nog heeeel even

Het is even gedaan met de rust in het bos rond De Zandkreek. Sinds dinsdag 29 mei lopen er hardwerkende Kampwachten en Kampstafleden in het bos om alles in gereedheid te brengen voor het 55e Nationaal Kamp Hattem.
De dekzeiltjes hangen op, het amfitheater is overdekt, verlichting is aanwezig in het bos en de paden zijn weer 'takkenvrij' gemaakt. Het decor wordt in orde gemaakt en ook het Kampgebouw en de schuur krijgen een goede poetsbeurt.
En dat alles om bijna 300 kinderen weer een onvergetelijke Kampweek te bezorgen. Nog hééél even, dan komen de kinderen uit Lemmer, Terschelling, Terneuzen, Wemeldinge, Kampereiland, Nieuw-Vennep en Rotterdam naar 'Hattime'.
Nog hééél even, dan weten we of Pendule en Radmar klaar zijn voor de strijd tegen Lottovic en Totovic. Nog heeel even, dan gaan we beginnen! Het 55e Nationaal Kamp Hattem staat voor de deur.

Tijdens de Kampweek kunt u op deze website lezen wat de kinderen allemaal doen. We zetten iedere avond een dagverslag op de website. Wees welkom!

Nationaal Kamp Hattem viert 55e verjaardag

Jubileum:
In juni wordt weer de unieke kampweek georganiseerd, dit jaar voor de 55e keer en dat moet gevierd worden. Daarom willen we u uitnodigen op woensdag 6 juni langs te komen op Landgoed Kroon.

Programma:
Vanaf een uur of drie bent u van harte welkom om te kijken in de Leemkule waar de kinderen als van ouds spellen doen.
Leid u zelf rond door onze 'Tour de Nostalgie' tentoonstelling op landgoed Kroon en ontdek allerlei markante plaatsen in het bos, lees oude anekdotes, bekijk foto's en rekwisieten met de bijbehorende verhalen!

Daarna is er gelegenheid tot bijpraten in het Amfitheater onder het genot van een hapje en een drankje die u op verschillende plaatsen kunt kopen. De opbrengst daarvan komt uiteraard direct ten goede aan het Kamp.
Ook kunt u op de aansluitende Markt de Kampvrienden stand vinden (zij vieren hun 25e verjaardag!) waar u unieke kledingstukken en gadgets kunt kopen, allen voorzien van ons mooie logo. Natuurlijk wilt u donateur van het kamp worden, dat kan, op vele manieren. Vriend van het Kamp worden is er één van.
Middels een jaarlijkse bijdrage blijft u op de hoogte van ons wel en wee en steunt u Nationaal Kamp Hattem.

Na de Markt zal er nog een spektakel zijn in het Amfitheater waar alle oude kampliedjes voorbij zullen komen en er een stuk van het Kampspel te zien zal zijn. Natuurlijk zingt u uit volle borst de bekende kampliedjes mee!

Zegt het voort
Omdat wij niet meer over alle adressen van de honderden medewerkers beschikken hopen wij dat u dit goede nieuws zult delen met al de mensen die u nog kent uit die tijd!

Aanmelden:
Opgeven graag op het volgende e-mailadres: Kampvrienden@nationaalkamp.nl
Verdere info staat op onze website: www.nationaalkamp.nl

Cadeau
Het Nationaal Kamp jubileert en ieder zal de neiging hebben om de jubilaris te verrassen met een attentie. Mogen we U een goede tip geven? Liever geen bloemen, maar klinkende munt.

Wij zien nu al uit naar het jubileumkamp en hopen daarbij van harte op uw komst in juni!

Jubileum kamp gaat terug in de tijd

Of juist vooruit??

Hattime, Waar de tijd een stukje verder terug gaat
zo luidt het thema van het 55e Nationaal Kamp.
Alle scholen die meedoen zijn de afgelopen tijd bezocht door medewerkers van het Nationaal Kamp Hattem en hebben het thema gepresenteerd gekregen door het vertonen van de kampfilm.

De Kampstaf was al het gehele jaar bezig maar nu kunnen ook de voorbereidingen door de scholen beginnen:
Zo hopen Pendule en Radmar dat de kinderen klaar zullen zijn om in juni de strijd aan te gaan met Lottovic, Totovic en de geheimzinnige Mr. Merchant.
Tot in juni!

Kijk op de site voor meer informatie over het thema.


Wouter Vink opent 55e Nationaal Kamp Hattem

Wouter Vink is op maandag 4 juni aanstaande de openingsgast tijdens de start van het 55e Nationaal Kamp Hattem! De schoolwerkweek in de bossen van het Gelderse Hattem heeft dit jaar bijna 300 deelnemende kinderen van groep 7 en 8 uit het hele land. De kinderen bivakkeren in een tent, koken hun eigen potje, ondergedompeld in een wereld vol kinderavonturen. Tijdens het Nationaal Kamp Hattem ben je groot en sterk, moet je samenwerken en je beste beentje voorzetten.

Wouter Vink deed samen met zijn broer auditie voor The Voice of Holland 2011/2012. Toen de coaches niet voor zijn broer, maar wel voor hem omdraaiden was dat even slikken. Hij koos voor het team van Van Velzen waar hij het in de halve finale moest laten afweten tegenover Paul Turner.

Wouter is sinds de middelbare school bezig met muziek. Aanvankelijk begon hij als drummer, maar tijdens zijn studententijd werden de drumstokken ingeruild voor de microfoon. Zijn stem viel op en al snel raakte hij als zanger betrokken bij allerlei muziekprojecten. Hij startte destijds een eigen band genaamd Stereoid waarmee hij de nodige ervaring mocht opdoen. Zo stond hij o.a. op verschillende festivals en podia als Tivoli, de Melkweg en het Paard van Troje.

De laatste jaren stond hij als leraar aardrijkskunde voor de klas en stond muziek op een lager pitje. Na zijn recente avontuur bij The Voice of Holland smaakt zijn oude passie naar meer en is hij vastberaden Nederland nog meer te laten horen van zijn muziek.

Wouter zal tijdens de opening van het jubilerende Nationaal Kamp Hattem een rol(letje) spelen in het toneelspel.

Kampereiland winnaar mentorenweekend

De mentoren van de Van de Wendeschool uit Kampereiland zijn de winnaars van het mentorenwisselschild. Martine van der Kolk en Clarieke Veldhuizen vertegenwoordigden de school.

Het mentorenweekend is voor de deelnemende scholen de officiele aftrap voor het Nationaal Kamp 2012. Tijdens dit weekend strijden de mentoren van de scholen om de felbegeerde eerste plaats. Punten verdienen ze door het uitvoeren van activiteiten zoals katapult schieten, vuur stoken en knopen leggen.

Op weg naar het komende kamp

Het is nog pas februari, en overal ligt nog sneeuw.
Maar het 55e Nationaal Kamp komt toch steeds dichterbij!

Volgende maand is al het trainingsweekend voor de meesters en juffen en de kampstaf zelf is bezig met het definitief maken van spellen, speurtochten en toneelspel. Ook de film is al bijna af.

Hebben jullie er ook al zin in? Al benieuwd naar de film? Wij in elk geval wel!

Nationaal Kamp wenst u fijne feestdagen

Het weer is nog niet echt winters maar de kerstdagen komen er aan.

Voor sommige vrijwilligers van Nationaal Kamp Hattem het moment om in de vrije uurtjes bij het haardvuur en een kop warme choco na te denken over spellen en programma's en het kampverhaal verder af te schrijven. En ook de film wordt in de avonduren gemonteerd.

We wensen iedereen fijne feestdagen en komend jaar prachtige avonturen toe!

3,2,1 ACTIE!

Afgelopen weekend is in Hattem de nieuwe Kampfilm opgenomen.
Na de Kampraad op vrijdag werden de eerste scenes opgenomen binnen de opgebouwde filmsets in de Zandkreek.
Ook de aanwezige scholen kregen een rol in dit geheel. Het wachten tot je 'op' moest hoefde gelukkig dit jaar niet in regen of kou.
De zondag werd afgesloten met 'green-screen' scenes en nu ligt er de komende maanden een klus voor de montage.

Helaas zul je moeten wachten tot April tot je weet wat het thema is en of jouw juf of meester in deze film meespeelt...

We zijn weer begonnen!

De scholen zijn al volop bezig in het nieuwe schooljaar, maar ook in Hattem zit men natuurlijk niet stil. Sommige mensen weten het misschien niet, maar vanaf september wordt er al toegewerkt naar een nieuwe Kampweek.

Het nieuwe thema staat in de steigers, net als het decor. Met man en macht wordt er gewerkt om in het Filmweekend een deel van het decor klaar te hebben.

Een bijzonder Kampjaar, want Nationaal Kamp Hattem zal in juni 2012 de 55e Kampweek vieren. Vieren inderdaad. Want is het niet bijzonder dat we al ruim 55 jaar schoolwerkweken organiseren voor leerlingen van groep 7 en 8 van diverse basisscholen in Nederland? En is het niet bijzonder dat Koningin Beatrix, Prinses Margriet, minister Van der Hoeven en vele andere bekende Nederlanders De Zandkreek en het Kamp bezochten? En is het niet bijzonder dat wij ook de volgende 55 jaar willen blijven bestaan? Is het niet bijzonder dat wij kinderen écht van de natuur willen laten genieten?

Natuurlijk? Dat is juist wél bijzonder! En we willen inderdaad ook de komende 55 jaar blijven bestaan. Maar daar hebben we uw hulp bij nodig. Want zoals u wellicht heeft gemerkt hebben wij in ons bos en in het amfitheater nog ruimte voor meer kinderen. Dus kent u iemand uit het onderwijs? Misschien een enthousiaste leerkracht van groep 7 of 8? Een directeur van een basisschool? Informeer hem of haar dan eens over Nationaal Kamp Hattem. Nieuwsgierigen zijn van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen bij ons.

Want zeg nou eerlijk; vijf dagen lang in het bos, leren, samenwerken, spelen, sporten, toneel, avontuur, spanning? alles wat een kind nodig heeft zit verweven in onze Kampweek!

Wees welkom bij het Nationaal Kamp Hattem!

Nieuwe kampwacht!

Woensdagmiddag 6 juli is Jozua geboren, zoon van onze amfitheaterleidster Adri en Pieter Romijn (De Grote DingBang) van het ms Alm.

Adri en Jozua maken het goed en ook de zusjes Mattanja en Lisa zijn apetrots op hun kleine broertje.
We wensen hen veel geluk en schrijven Jozua vast in voor de mini-buffels!Kampdata 2012

Ok, het is wellicht wat snel met nog 339 dagen te gaan, maar het staat er vast op zodat je het nu alvast in je agenda kunt schrijven en er zeker te weten bij bent, de kampdata van 2012, het 55ste kamp!!

Helaas

"De tijd is snel voorbij gegaan... ". En hoe snel! Alles is weer ingepakt, de zeiltjes zijn uit het bos. De kampweek 2011 is weer voorbij en in het bos is het opeens heel stil. Iedereen bedankt voor weer een geweldige kampweek. Tot volgend jaar!!

"Oh Nationaal Kamp"

Nieuwe website gelanceerd!

De kampweek 2011 komt nu echt heel dichtbij.

Er is de afgelopen periode niet alleen aan het decor en aankleding gebouwd, maar ook de website heeft een opknapbeurt ondergaan.

Nog steeds het vertrouwde ontwerp, maar in een nieuw jasje!
De site zal in de kampweek zo goed mogelijk up to date worden gehouden zodat alle thuisblijvers weer kunnen meegenieten!

Reacties zijn natuurlijk welkom. Tot in de kampweek!

Nieuwe thema naar de scholen

De vrijwilligers van het Nationaal Kamp Hattem zijn de afgelopen weken langs de scholen gegaan om de kampfilm te vertonen. Nu maar hopen dat de kinderen enthousiast genoeg zijn geworden om in Juni naar Foe-Yong-Hattem te komen om Cheung te komen helpen.

Als voorbereiding konden de kinderen alvast oefenen met een speurtocht en knopen voor als ze straks in tentjes in de bossen rond Hattem zitten en weten ze welke zaken niet moeten worden vergeten, en wat thuis mag blijven.

Aan de gastvrijheid van alle scholen waar de filmoperators zijn ontvangen zal het in ieder geval niet liggen dat het een geweldig kamp gaat worden!

Het losstaande deel 'Hattem CyberQuest' is inmiddels ook van start gegaan. Zeg maar: 'een vliegende start!' Want de eerste groepjes gaan al superhard door de vragen heen.
Nu maar hopen dat de Spelleiding ze bij kan houden...

NOT beurs groot succes

De juffen en meesters die naar de NOT beurs in Utrecht zijn geweest hebben ons vast wel weer zien staan: Het gezellige hoekje van Nationaal Kamp Hattem in het 'bos' met een kampvuurtje.

Andere scholen waren zeer verrast over de vrijwillige inzet, de prijs, het breed scala aan activiteiten en manier van presentatie wat hiervoor werd geboden.

Of deze enthousiastelingen ook de directeur en de OR van hun scholen mee krijgen om met ons mee op kamp te gaan, dat is maar steeds de vraag. Maar hopenlijk kunnen we binnenkort weer een aantal nieuwe scholen het avontuur van Nationaal Kamp Hattem laten meebeleven!

Op weg

Een nieuw thema, een nieuw decor, nieuwe kleding, nieuwe rekwisieten...

De kampstaf is al weer hard aan de slag. In het voorbereidingsweekend in oktober is er een hoop geklust, gebouwd en gemaakt.
In November zijn er alweer de opnames voor de kampfilm voor 2011, dus moet een groot deel af zijn. Zou jou juf of meester dit jaar te zien zijn in de film?

Andere voorbereidingen zijn er ook voor de NOT beurs in Utrecht, januari volgend jaar.

Nationaal Kamp Hattem zal hier ook in een stand aanwezig zijn.

Een nieuw sezoen is van start

Het tweede weekend van september kwam de kampstaf weer bijeen in Hattem als eerste voorbereiding voor het kamp 2011.

Tijdens het 'zomerreces' was er al druk geschreven aan een nieuw thema en kon iedereen meteen aan de slag met het nieuwe thema wat werd ingeluid met KOEKJES!

Ook is er dit weekend een nieuw dak op de decorschuur gelegd, maar dit zal als het goed is in Juni niemand meer opvallen als er weer een prachtig decor voor staat!

We hebben er weer zin in!!!!

Helaas, het kamp zit er weer op

Het kamp zit er weer op, maar het was een topweek!
Dank aan iedereen daarvoor.
Kijk voor de winnaars van het Ornament en het Wisselschild snel: de uitslag

Er zijn fotos!!!!
» Fotos van de kampweek

Op naar nummer 54!

Oemoemenoe als ringtone!

Nu te downloaden, de enige echte originele Oemoemenoe-ringtone!

» Klik hier voor de ringtone

Nog een paar nachtjes slapen

Het is bijna zover! Nog even en de bussen staan bij de scholen om de kinderen naar Hattem te brengen.
De kampstaf is bezig met de laatste voorbereidingen en gaat in de eerste week van Juni al beginnen met opbouwen.

Op de scholen worden ook de laatste voorbereidingen gedaan, en de laatste punten voor de CyberQuest bij elkaar gesprokkeld.

Tijdens de kampweek zullen (waar de tijd het toelaat) dagverslagen worden gemaakt die dan meteen op de website komen. Zo kunnen thuisblijvers toch nog meegenieten!

Mee als kampwacht!

Het Nationaal Kamp Hattem zoekt nog enthousiaste jongeren die
ons tijdens de kampweek (7 t/m 11 juni) en de voorbereiding (1 t/m 6 juni) willen ondersteunen.

Lijkt je het leuk hier aan mee te doen?

Via het contactformulier of door een mail te sturen naar kampwachten@nationaalkamp.nl kun je aanmelden en meer informatie opvragen.
Vermeld hierin in ieder geval je leeftijd, geslacht en welke dagen je eventueel zou kunnen.
Er is geen ervaring nodig, iedereen heeft zijn/haar eigen kwaliteiten.

Nationaal Kamp op Koninginnedag in Wemeldinge

Het is u vast niet ontgaan dat Koningin Beatrix en haar gevolg Wemeldinge en Middelburg hebben bezocht.
De kinderen en mentoren van De Hoeksteen uit Wemeldinge hadden speciaal voor deze gelegenheid een praalwagen gemaakt met als thema: Afrika, over oerwouden en bijgeluiden.
In de weken voorafgaand aan 30 april werd er druk getimmerd, gezaagd en geschilderd. En het resultaat mocht er zijn! Een prachtige miniatuurversie van het Hattemse decor reed rond in het Zeeuwse dorp, dat werkelijk fantastisch was versierd.

Vanonder haar paraplu keek Prinses Margriet glimlachend naar de praalwagen van de 'Kampkinderen'. Nationaal Kamp Hattem, dat was ze zeker nog niet vergeten.
Het duurde maar een paar seconden, maar de praalwagen was ook op de Nationale Televisie te bewonderen. De oplettende kijker heeft dat natuurlijk wel gezien.

Op 5 mei, bevrijdingsdag, reed de optocht met praalwagens nogmaals door Wemeldinge. Dit keer voor de mensen die de regen niet hadden getrotseerd op Koninginnedag, of voor al die andere mensen die het dorp op die dag niet in kwamen.
Enkele leden van de Kampstaf hadden het ritje naar Wemeldinge gemaakt. Dit moest natuurlijk worden vastgelegd. Hieronder ziet u enkele beelden van de praalwagen van De Hoeksteen. Complimenten!

Filmtournee groot succes

Inmiddels zijn alle scholen bezocht door ons film-team. De reacties waren op alle
scholen unaniem: wat een prachtig resultaat!

Er is dit jaar gekozen voor een nieuw concept namelijk een ouderwetse dia-serie.
Maar.... dia's blijken heel modern te zijn! Uren werk heeft gezorgd voor een snelle
aktie-film die ademloos bekeken is.
En nu is het de vraag: hoe gaat het aflopen tijdens de kampweek?!
In Hattem zijn we er klaar voor, het decor staat, de kleding is gewassen en de
spelletjes bedacht.
Dus: Kommaar op en Korneel, hier zijn wij met heel veel!!!

ps. op Koninginnedag zou het zomaar kunnen dat het schip uit de film op televisie
komt...
Allemaal kijken dus naar de optocht in Wemeldinge, de Koningin komt ook kijken dus
dan moet het wel mooi zijn!

CyberQuest 2010 gestart

CyberQuest, HET interactieve spel van Nationaal Kamp Hattem is op 1 april zijn 3e jaargang gestart.
De komende twee maanden kunnen de deelnemende scholen hun kennis en zoekvaardigheden testen via het internetspel.

Meer informatie is te vinden op http://CyberQuest.Nationaalkamp.nl

Mentoren zijn er klaar voor

Vanuit de scholen uit heel Nederland kwamen de leraren en leraressen naar Hattem voor het Mentorenweekend.
De vrijdagavond begon met de bekendmaking van het thema door het vertonen van de Kampfilm 2010.
Op zaterdag werden ze met 'een kampweek in het klein' door middel van workshops op de hoogte gesteld van de programma's
die de kinderen in de kampweek te wachten staan. En met groot succes!

Volgens mij zijn ze er nu helemaal klaar voor. Nu de kinderen nog, die in de komende weken ook de kampfilm te zien
krijgen tijdens de filmtournee, en dan ook kunnen beginnen aan hun eigen voorbereidingen.

Webwinkel online

Sinds vorige week is het ook mogelijk om DE Hattemkamp gadgets via internet te bestellen.

Wil jij ook worden gezien in zo'n stoere Hattem-polo of T-Shirt? En daarmee ook sponsor zijn van Nationaal Kamp Hattem?
Bestel dan snel: Ga naar de webshop

Voorzitter en oprichter nemen afscheid

Cor Spek, voorzitter van de Stichting Nationaal Kamp voor Schipperskinderen heeft afgelopen weekend zijn voorzittershamer neergelegd. Spek was voorzitter van 1988 tot en met 2009.

Cor Spek was onder de indruk van het afscheid dat groots werd gevierd in De Zandkreek.
Zelf verwoordde hij het als volgt: 'De oud-voorzitter kijkt terug op een schitterende periode in zijn leven, het uitzwaaien van zaterdag past hier bij en is meer dan een gulden strik. Ook dat is Nationaal Kamp!'

Als waardering voor zijn jarenlange inzet werd de inwoner van Wijk en Aalburg benoemd tot Ere-Voorzitter. Tevens kreeg hij een bouwpakketversie van zijn zo geliefde 'Strokap'.
Zijn naam werd afgelopen zaterdag met het Nationaal Kamp Hattem vereeuwigd. Het pad tussen het amfitheater, waar Spek tientallen rollen vervulde van nar tot Mexicaan, en De Zandkreek heet voortaan 'CeeJee Spek Allee'. Geheel in stijl hing de Ere-Voorzitter zelf het naambord op.

Cor Spek zal het Nationaal Kamp Hattem zeker niet uit het oog verliezen.
Als journalist van de Binnenvaartkrant is hij bijvoorbeeld al aanwezig bij de opening van het 53e Nationaal Kamp Hattem.
In zijn afscheidsspeech roemde Spek de inzet van alle vrijwilligers en wenste hij het Nationaal Kamp Hattem nog vele jaren toe.

Ook Joop Kroon zwaaide af als Kampstaflid. Kroon was in 1957 een van de initiatiefnemers van het Kamp. Jarenlang was hij actief op allerlei vlakken en was hij de bedenker van vele verhaallijnen, thema's, speurtochten en bosspelen. In
1983 nam Joop Kroon afscheid van zijn Nationaal Kamp Hattem, maar hij keerde in 2004 terug samen met zijn vrouw Annet. In februari 2008 overleed Annet Kroon na een noodlottig ongeval.

Als dank voor zijn oneindige inzet werd Kroon afgelopen weekend 'Ere-Burger van De Zandkreek' en zal tijdens de Kampweek zal het bos voortaan 'Landgoed Kroon' gaan heten.
Ook Joop Kroon bedankte iedereen voor de jarenlange samenwerking en vriendschappen. Hij gaf de aanwezigen mee dat hij hoopt dat het Kamp nog jarenlang zal blijven bestaan.
Deze missie en visie moet uitgedragen BLIJVEN worden. Ook de komende 53 jaar...

Lees berichten uit het archief : 2018 | 2017 | Ouder |
© Copyright 2019 Nationaal Kamp Hattem Design by

WvH

Google+